ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трезор

Migration Image

Българското правителство е наело банките Citigroup, HSBC и JP Morgan Chase да ръководят емитирането на нови еврооблигации, деноминирани в евро, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои пазарни източници. По информация на “БАНКЕРЪ” до две седмици Министерството на финансите ще внесе за одобрение в Министерския съвет договорите с трите банки. Предложението към водещите световни финансови институции е отправено през февруари, но все още не е ясно дали следващото емитиране на външен дълг ще е в долари, или в евро. Все още не е ясна и сумата на новия дълг.

 

Вливането на “Юнионбанк” ЕАД в “Първа инвестиционна банка” АД (Fibank) бе вписано на 4 март в Търговския регистър. С този акт по силата на закона всички права и задължения на “Юнионбанк” ЕАД преминаха върху “Първа инвестиционна банка” АД като универсален правоприемник. Приключи и процедурата по информационното и техническо обединяване на двете банки. При това положение активите на Fibank вече са в размер над 8.9 млрд. лв. и банката предлага своите услуги в по-голяма клонова мрежа, която вече обслужва повече от милион и половина клиенти.

 

Плащанията за данъци и осигурителни вноски по новите четири сметки могат да се правят и чрез онлайн системата на НАП. Достатъчно е наличието на дебитна или кредитна карта и регистрация в платформата Еpay. Софтуерът елиминира риска от технически грешки и неточности при попълването на платежни нареждания, като въвежда автоматично банковите сметки и кодовете за вид плащане към съответния офис на НАП.

 

България продължава да изпитва макроикономически дисбаланси, които изискват наблюдение и политически действия. Това се казва в анализа към прегледа, който е направила Европейската комисия на икономиката на 17 държави в Европейския съюз, между които е и България. Основно предизвикателство за страната ни, според анализа, е възстановяването на пазара на труда, докато по отношение на външната позиция и задлъжнялостта на частния сектор се наблюдават подобрения. Но по-нататъшното ограничаване на външната задлъжнялост зависи от способността за поддържане на конкурентоспособността на износа. Според ЕК продължаващото намаляване на задлъжнялостта на нефинансовите предприятия може да подейства ограничаващо върху инвестициите и растежа в някои сектори.

 

Нито един акционер не се е възползвал от търговото предложение на Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев за закупуване на акциите на останалите акционери в “Първа инвестиционна банка” АД, което приключи на 4 март. Търговата цена беше 2.43 лв. за един брой. В резултат на това дяловото участие на Мутафчиев и Минев в капитала на банката остава непроменено – всеки от тях държи по 46 750 000 броя, или общо 93 500 000 акции. Обект на търговото предложение бяха останалите 16 342 474 книжа, представляващи 14.86% от книжата с право на глас на кредитната институция.

 

Депутатите за пореден път не успяха да приемат окончателно закона за Фискалния съвет. В края на парламентарния ден в петък (7 март) те започнаха да го разглеждат, но времето не им стигна, за да го гласуват. Това ще се случи следващата седмица, най-вероятно в сряда. Приемането на този закон е изключително належащо, защото вкарва в българското законодателство разпоредбите на европейски директиви, регламентиращи финансовата стабилност. Европейската комисия вече е изпратила писмо в Министерството на финансите, с което предупреждава, че страната ни закъснява с въвеждането на европейските изисквания за създаването на този независим консултативен орган.

 

Растежът в еврозоната достигна 0.3% през четвъртото тримесечие на 2013 г., което е увеличение спрямо 0.1% през предходното тримесечие, сочат данните на Евростат. Те потвърждават информацията, че възстановяването продължава в правилна посока. Растежът между октомври и декември миналата година е постигнат благодарение на увеличаващите се инвестиции.

 

Притежателите на кредитни карти от Обединена българска банка (ОББ) няма да дължат такси, когато извършват покупки в България, в чужбина и при онлайн пазаруване. Така ОББ ще осигури на своите клиенти възможността да пазаруват свободно и без допълнителни разходи към банката. В допълнение всеки притежател на кредитна карта на ОББ ще може да се възползва от намаление от 50% на стандартната годишната такса за обслужване през следващата година, ако направи 24 покупки в рамките на една година. Стъпката е част от стратегията на ОББ да предоставя оптимални условия на своите картодържатели, като постоянно разширява предимствата от използването на кредитни карти, издадени от банката.

 

Лизинговото дружество на Пощенска банка “И Ар Би Лизинг” обяви специални условия за лизинг при закупуване на нова селскостопанска техника, за да подкрепи фирмите от сектора в началото на активния земеделски сезон. До 31 май лизинговата компания предлага промоционални лихвени нива от 3.99% за закупуване на селскостопански машини и оборудване, първоначално самоучастие на клиента от 10% и максимален срок на изплащане до 60 месеца. Компанията предоставя и възможност за гъвкаво договаряне, така че клиентите да имат възможност за определен период от годината, съобразен със сезонността на бизнеса им, да изплащат само лихвата по лизинга си.

 

Годишна декларация за облагане с корпоративен данък са длъжни да подават и фирмите, които не са осъществявали дейност през 2013 година, информира Националната агенция по приходите. Те ще попълват отделен формуляр – образец 1010а. В него фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността. Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст