ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изключиха Георги Първанов от БСП

Migration Image

БСП "констатира" прекратяването на членството на Георги Първанов, Румен Петков и кмета на Перник Росица Янакиева. Решението бе взето в късно в четвъртък от Изпълнителното бюро на партията. В петък пък Националния съвет на БСП го одобри с 85 гласа "За", трима "Против" и двама са се въздържали.

На първи януари хората на Първанов се разминаха само с замразяване на членството в партията. След проведения обаче заседание в петък стана ясно, че е "констатирано" тяхното прекратяване на дейност в БСП. "Няма понятия изключване или самоизключване в устава. Ние използваме понятието за прекратяване по силата на действия, които водят до този резултат. Така, че това решение има констативен характер", обясни заместник-председателя на Националния съвет на партията Янаки Стоилов. Той обясни още, че следствието е само заключителен процес: "Както в други области, след настъпване на прекратяването на фактическото съжителство настъпва и констатирането на прекратяването на отношенията".

Сред мотивите на партията са "уронване на престижа на БСП и нарушаване на установените принципи и норми". В документа персонално са споменати две лица: "Не е справедливо, не е солидарно, не е партийно да застанеш срещу тези които са те подкрепяли, избрали и са вярвали в теб, особено ако се казваш Георги Първанов". Заклеймен е и Румен Петков по повод изказването си "Аз съм член на БСП на свободна практика – ще работя за успеха на АБВ на евроизборите". Сред посочените аргументи са и "безпринципно", "несправедливо", "неморално" и "безотговорно" поведение на АБВ.

Изключен е и проф. Георги Близнашки, който не само открито подкрепя антиправителствените протести, но и застана начело на инициативния комитет за събиране на подписи за свикване на изборен референдум по предложението на Росен Плевналиев.

От всички с прекратено членство в партията само Ивета Станкова-Пенкова сама е подала заявление за напускане.

Мая Иванова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст