ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БАН се заема с разкопките на “Струма”

Migration Image

Националния археологически институт към БАН ще извършва археологическите проучвания на втория лот от магистрала "Струма" от Дупница и Благоевград. Това стана ясно при подписването на договора между Агенция "Пътна инфраструктура" и академията. Проучвани ще бъдат общо 12 археологически обекта – в землищата на Кочериново, Дупница и селата Джерман, Мурсалево и Блатино, като целта е да се опази историческото наследство.

Стойността на договора е 4 млн. лева без ДДС. Проучванията пък ще се правят паралелно със строителните работи на отсечката, за което пътната агенция е получила писмено разрешение от Министерството на културата.

Парите за археология неведнъж са предизвиквали остри дебати между научните среди и предишната власт. Бившият премиер Бойко Борисов редовно показваше раздразнението си към археолозите и ги обвиняваше, че създават спънки пред строителството на пътища. Той дори си позволи да инструктира археолозите да облекат ватенки и да си вземат по един калорифер, за да приключат по-бързо проучванията по "Струма". Бившият финансов министър Симеон Дянков пък беше определян с усмивка за първи археолог на републиката заради честите несбъднати обещания да намери допълнителни пари в хазната за разкопки. С идването на БСП и ДПС на власт парите за разкопки потекоха към археолозите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст