ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ сгълчаха МВР и митниците заради наркотрафика

Ударът с кокаина от пристанище Хавър беше предшестван от друг със заловени 1.3 т кока от Венецуела.

Бездействието на службите срещу трафика на дрога, станало още по-очевидно след преминаването на бившата Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” в ДАНС, беше отбелязано и в поредния доклад на Държавния департамент на САЩ за международната стратегия за контрол на наркотиците за 2013 година. В документа, оповестен тази седмица, се посочва, че тази институционална промяна у нас представлява “значимо прехвърляне на отговорността за борбата срещу наркотиците, но е довела до неколкомесечна липса на активност и е забавила работата по разследванията”.

Американските експерти, подготвили доклада, смятат, че българските власти не са се погрижили за попълването на зейналата институционална дупка след местенето на ГДБОП. В доклада се посочва, че Агенция “Митници”, която се намира под управлението на финансовото министерство, също има подобни правомощия като ГДБОП и би могла да разследва трафика на наркотици през българските граници. В последните години обаче тя е използвала ресурсите си повече за борба с контрабандата на стоки, отколкото за борба с трафика на наркотици, подчертават американските експерти. В резултат на това рязко са намалели заловените количества наркотици по българските граници, сочи докладът. Авторите му са изчислили, че количествата на заловения там хероин в първите месеци на 2013 г., са били сравнително малки. В същото време посочва докладът, само през август същата година турските власти са задържали по границата на България над 700 кг хероин, а през октомври при съвместна операция с ГДБОП митниците са иззели близо 74 кг хероин.

Изводите в доклада на Държавния департамент странно се различават с картината, описана от МВР за борбата с организираната престъпност. Преди време главният секретар на ведомството Светлозар Лазаров даже се похвали, че от юли 2013 г. работата на институциите в тази посока се е подобрила. Причина за повишената активност и резултатност в борбата с наркотрафика той видя в това, че с постановление на Министерския съвет са създадени работни групи от МВР и от ДАНС, ръководени от прокуратурата, за действия срещу финансови престъпления и наркотрафик. Професионалист № 1 посочи и конкретни данни, според които през 2013 г. е заловен три пъти повече хероин – през 2012 г. той е 85 кг, докато за 2013-а е около 240 килограма. Лазаров посочи, че са скочили задържаните количества от кокаин – 9 кг са били заловени през 2012 г., а за 2013-а количеството е скочило на 15 килограма. Това не е успех само на МВР, а на всички структури, ангажирани в противодействието, заяви Лазаров.

Очевидно всяка нова власт чете статистиките за ефективността на службите в борбата с наркотрафика така, както дяволът чете евангелието. За сегашното професионално ръководство на МВР регистрираните заловени количества са белег за много добра работа, с която можем да се похвалим пред света. Почти по същия начин четяха в МВР статистиката за противодействието на организираната престъпност и когато го ръководеше Цветан Цветанов. В отчета си за 2012 г. Цветанов мимоходом отбеляза, че продължава тенденцията България да е

транзитна страна за всички видове наркотични вещества

и прекурсори. Значителен спад се наблюдавал в трафика на хероин, докато при кокаина и химичните аналози на синтетичните наркотици се забелязва ръст, се казва в отчета на МВР от 2012 година. Ниските показатели на заловените наркотици обаче бяха обяснени със… засиления граничен контрол и успешните международни полицейски операции. По тази причина международните трафиканти започнали да отбягват България като маршрут при трафика на хероин, обясни Цветанов. Така заради строгия граничен контрол бяха отчетени “само” 17 разбити трансгранични канала за трафик на наркотици, което МВР изтъкна като успех в сравнение с разбитите 12 канала през 2011 година. Самостоятелно и в сътрудничество с Агенция “Митници” МВР беше заловило през 2012 г. общо 78.9 кг хероин, 8.7 кг кокаин, около 16 т хашиш, 21.2 кг амфетамин субстанция, 7.4 кг амфетамин, 4 кг каптагон, а на чужда територия 43.9 кг хероин, 4.5 т кокаин и 3081 таблетки метамфетамин.

Сравнението на годишните доклади на Държавния департамент в тази област обаче разкрива механизма, с който всяка власт отваря тайни вратички за транзитен трафик на дрога през границите ни. След извода в сегашния доклад, че българските митници са си клатили краката и не са си мръднали пръста, за да противодействат на наркотрафика след закриването на ГДБОП, любопитно звучи констатацията от аналогичния документ за 2011 г., който беше убийствено критичен по отношение на България. И тогава митниците бяха посочени като “липсващ” елемент в националната система за борба с международния трафик. За илюстрация на провала щатските експерти цитираха заловените от митницит … 650 гр. кокаин през 2011 година. В същото време авторите на изследването посочиха, че “организираните престъпни групи, опериращи в България, са увеличили своето влияние и участие в международната търговия с наркотици. Тези групи са сложни, добре финансирани и окопани в българското общество. А българските пристанища на Черно море продължават да бъдат използвани от наркотрафиканти за контрабанда на кокаин от Южна Америка към Европа и хероин от Турция и Иран за Европа”.

В същия доклад янките отбелязаха, че “поради структурни реформи, проведени от ГЕРБ в Агенция “Митници”,отделът, който досега се е занимавал с наркотрафика, на практика е закрит”.А самата реформа беше окачествена от Държавния департамент като “неособено успешна”. Прави впечатление и очертаната през 2011 г. в доклада тенденция за намаляване на заловените количества кокаин по българските граници. През 2009 г. коката е била 234 кг, а през 2010 г. е 10 кг, изумяват се експертите, подготвили изследването. Тази тенденция продължава и през 2011 г. – тогава

заловените количества вече са пренебрежимо малки

– 4.5 кг кокаин заловени от МВР, които заедно с онези 650 грама на митниците едва прехвърля 5 килограма.

В изследването си за 2013 г. Държавният департамент посочи, че през същата година България е продължила да бъде маршрут за трафика на кокаин, хероин и синтетични наркотици към страните от Западна Европа. Въпреки хвалбите на тогавашното ръководство на МВР, че през границите ни не може и пиле да прехвръкне, камо ли международен канал за дрога. Според доклада мрежи за трафик на наркотици, с връзки в Африка, са увеличили сътрудничеството си с българската организирана престъпност при преноса на кокаин и хероин от Южна Америка към Европа. Посочва се още, че България има стратегическо положение на балканския път за наркотични вещества и за други контрабандни стоки от Югозападна Азия към Западна Европа.

След като през територията ни преминава маршрут за превоз на дрога от Южна Америка към Европа, който е обслужван от нашенски мафиоти, имащи връзки и в Африка, ни озадачава фактът, че заловените количества дрога тук са направо нищожни. Обикновено в такива ситуации службите, които би трябвало да дадат отговор на този въпрос, вадят на бял свят специалните разузнавателни средства, сред които съществуват и нетолкова скандалните контролирани пратки. Тоест в такива случаи задълженията на спецслужбите са да посрещнат и съпроводят пратките дрога през нашата територия до реализирането на операцията някъде из Европа. Тогава тъпанът бие националната служба, реализирала операцията. За нашите остава удовлетворението, че съвместно с колегите си от Европа и САЩ са ударили международната наркомафия. Най-странното обаче е, че обслужващата този трафик българска мафия си остава непокътната и готова да посрещне следващата пратка.

Подобен горчив вкус остана и след бомбастичната спецоперация на пристанището в Хавър, която е била реализирана по сигнал на българската полиция преди десетина дни. И французите, и МВР изтъкнаха, че във връзка с акцията са задържани двама българи, които обаче бяха набързо освободени. И нищо друго, като изключим раздухания, но само у нас скандал около българския екип от рали “Дакар 2014” начело с общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Засега няма доказателства за връзката на екипа с трафика на 1400 кг кокаин за Европа, но старателно поддържаното впечатление, че съществуваща такава връзка оставя усещане за политическа поръчка.

Количеството заловен кокаин е голямо и предполага изключителна организация. Какво е

конкретното българско участие тепърва ще се уточнява

Все пак си заслужава да си припомним, че през есента на миналата година пак през Франция бе осъществен опит за трафик на голямо количество кокаин от Южна Америка към Европа. През септември 2013 г. френските спецслужби заловиха 1.382 кг чист кокаин, скрит в 30 куфара. Беше изяснено, че дрогата е пристигнала от Каракас, Венецуела, с полет на Air France. Във връзка със случая бяха арестувани около 20 души, сред които служители на авиокомпанията. Арести бяха извършени и във Венецуела, а тамошният министър на правосъдието Мигел Торес заяви, че очевидно има престъпно сътрудничество между служители на Air France и венецуелски военни. Сред заподозрените бяха осем членове на боливарската Национална гвардия, част от армията, която отговаря за вътрешната сигурност, включително и мониторинг на обработката на багаж на летището.

Търпението на френските спецслужби , изглежда, е било безгранично, защото не са ударили пратката още на летището. Те изяснили, че куфарите не са преминали през бюрото за регистрация на Air France на летището в Каракас, а са били натоварени в контейнер на името на пътници призраци. След пристигането на контейнера на летище “Шарл дьо Гол” на 11 септември той бил оставен на склад и останал там до 20 септември, когато пристигнал камион, за да го прибере. Пратката е била задържана на магистралата в близост до Люксембург.

Коментирайки този случай, френските медии обвиниха службите, че са избързали с оповестяването на спецоперацията и затова не са открити поръчителите на пратката. Заговори се, че тя е била предназначена за калабрийската мафия Ндрангета, която в последните години играе заедно с колумбийските картели при вноса на кокаин в Европа. Това обаче не бе потвърдено досега.

 

Фокус

Според френската полиция последните пратки от 1.3 и 1.4 т кокаин показват, че трафикантите от Южна Америка са фокусирани върху Европа за сметка на американския пазар, който е пренаситен. Според последните данни на ООН в момента най-големият производител на листа на кока и кокаин хидрохлорид вече е Перу. Следват Боливия и Колумбия. Сега Боливия осигурява повече от половината кокаин, който се консумира в Бразилия. Страната на карнавалите се оказва вторият по големина потребител на тази дрога след САЩ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст