ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Идва нов 11 септември заради пропуски в сигурността

Migration Image

Интерпол съобщи, след изчезването на малайзийския самолет, че през 2013 г. са били предприети над един милиард пътувания, без да се направи проверка за откраднат паспорт.

Международната полицейска служба потвърди вчера, че най-малко два откраднати паспорта – италиански и австрийски, са използвани от пътници на полет МН370 на “Малейжа еърлайнс”, който в ранните часове на събота изчезна над Южнокитайско море на път за Пекин. Това породи съмнения за евантуален терористичен акт.

Разкритието за откраднатите паспорти изважда наяве обезпокоителен пропуск в сигурността на полетите, пише вестник “Индипендънт”, цитирайки Интерпол, която отправя остра критика към авиационната сигурност, предаде БТА.

Генералният секретар на полицейската служба Роналд Ноубъл предупреди, че ако не се вземат мерки при проверките на паспорти, това може да доведе “до нов 11 септември, нов 7 юли (атентатите в Лондон през 2005 г.), нов 11 март в Мадрид”.

Той изрази разочарованието си от това, че много малко от 190-те държави членки на Интерпол систематично проверяват базата данни, за да определят дали документи, използвани за пътуване със самолет, са фалшиви, отбелязва и “Вашингтон пост”.

Изданието обаче цитира експерт по борба с тероризма от австралийски университет, според когото изглежда малко вероятно самолетът на “Малейжа еърлайнс” да е станал мишена на терористи. Високопоставен американски служител от сферата на сигурността също посочва, че няма индикации за терористично нападение.

“Само защото са изгубени, не значи, че пътниците са терористи”, заявява пред “Лос Анджелис таймс” служител на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Разследването около полета на “Малейжа еърлайнс” се очаква също да разпали дебата за подобряване на така наречената технология на черните кутии, за да могат по-добре да се засичат проблеми с полети, докато са още в развитие, посочва “Уолстрийт джърнъл”.

“Ню Йорк таймс” пък отбелязва, че кораби и самолети от над половин дузина страни са се включили в операцията по издирване на самолета.

Последната версия, по която се работи, е, че авиолайнерът с 239 души на борда се е разпаднал във въздуха.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст