ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плевнелиев замина за Катар

Migration Image

На официално посещение в емирство Катар отпътува днес президентът на България Росен Плевнелиев. В рамките на посещението освен с емира на Катар Н.В. шейх Тамим бин Хамад ал Тани, президентът ще има срещи с президента на фондация Катар шейха Моза бин Насер ал Миснед. Това е втората от трите жени на шейх Хамад бин Калифа ал Тани, който беше емир на Катар от 1995 до средата на 2013 г. Новият емир на Катар всъщност е четвъртият син на предишният емир, който абдикира на 25 юни 2013 година.

След срещата на Росен Плевнелиев с новия емир на Катар ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между дипломатическите институти на двете страни, обмен на новини между БТА и Катарската новинарска агенция, както и споразумение за побратимяване между София и Доха.

В началото на годината на среща с премиерът на Катар Н. Пр. шейх Абдулах бин Насер бин Кхалифа Ал Тани беше министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Тогава двамата се договориха за създаване на общ инвестиционен фонд, който да стимулира развитието на малки и средни компании в България. В гози проект ще участват Българската банка за развитие и катарската държавна инвестиционна корпорация “Катар Холдинг”.

Месец след Стойнев в Катар беше и българският външен министър Кристиан Вигенин. По време на едновневното си посещение в края на март Вигенин се срещна с катарския си колега д-р Халид бин Мохаммад ал Атия.

В рамките на своето посещение в Катар от 10 до 12 март президентът Росен Плевнелиев ще има среща с главния изпълнителен директор на “Катар Холдинг” Ахмад Мухамад aл Сайед. “Катар Холиднг” е държавна инвестиционна корпорация, на която се разчита за повишаване на икономическите връзки между двете страни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст