Дадоха пет и половина години затвор на лихвар

Migration Image

Окръжният съд в Пазарджик осъди на 5 години и шест месеца затвор мъж, обвинен в незаконна лихварска дейност, съобщиха от администрацията на магистратурата. Подсъдимият е признат за виновен за това, че за периода септември 2006 г. – 30 септември 2010 г., във Велинград, е отпускал заеми срещу лихви на общо 55 лица.

Предоставените в заем парични средства са в размер на 69 640 лв., а реално върнатите от лицата суми са в размер на над 200 хиляди лева. Осъден е на 5 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване и на глоба в размер на 5500 лева в полза на държавата.

Мъжът е осъден също да заплати на част от пострадалите лица обезщетение за претърпени имуществени вреди. В тежест на подсъдимия са присъдени и разноските по делото. Освен това съдът е постановил конфискация на по една втора идеална част от два леки автомобила, както и на половин идеална част от компютър, собственост на подсъдимия. Съдът постанови подсъдимият да заплати в полза на държавата и сумата 141 542,19 лева, представляваща равностойност на придобитото от него чрез горното престъпление /значителни неправомерни доходи под формата на лихви/.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст