Испанският КС отхвърли референдума за независимостта на Каталуня

Migration Image

Испанският Конституционен съд обяви за незаконен проекта за референдум за независимост на Каталуния. Той вече беше отхвърлен и от централното правителство в Мадрид. Идеята на каталунците бе да проведат своя референдум на 9 ноември.

“Съгласно конституцията, автономна общност не може едностранно да свика референдум за самоопределение, за да решава своята принадлежност към Испания”, пише съдът. Той обаче призна, че местният парламент има право да взема други решения, защото това е възможно в рамките на испанската конституция.

Каталуня има население от 7.5 милиона души и е един от най-богатите региони в цялата Испания. Каталунците имат свой език и собствена културна идентичност.

Икономическата криза, която силно засегна Испания, доведе до нарастване на националистическите настроения в Каталуня. Основната причина е, че данъците на местното население отиват директно в централния бюджет в Мадрид, който в последствие ги разпределя към по-бедни южни региони на Испания. Каталунците смятат, че това е несправедливо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст