Стойнев дава ЕРП-тата на прокурор

Migration Image

Електроразпределителните дружества са дадени на прокурор заради задълженията си към Националната енергийна компания (НЕК). Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на парламентарната комисия по енергетика.

"Като принципал на НЕК аз съм длъжен да търся дължимите пари, тъй като нито едно становище не дава основание на електроразпределителните дружества да прихващат или забавят дължимите суми. В момента, ако НЕК предоставя фактура за 100 единици, получава приход за 60 единици. Аз като принципал на това дружество съм длъжен да търся парите, които дружествата трябва да платят към Националната електрическа компания. Аз не мога да бъда на мястото на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, тъй като именно от там тръгва проблемът, на който ние търсим решение. Трябва да се намери начина, по който да се изготви методика, в която да има компенсиране на разходите за зелена енергия. За 2012 г. моделът е пригоден за 50 единици например, а за няколко месеца стават над 1000 мегавата присъединени. Някой трябва да плати тази цена и никой не казва, че НЕК трябва да я плати", каза още Стойнев.

Трите дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" са били пред състояние на фалит заради липса на финансови средства, стана ясно по време на обсъждането. Именно за това те са "прихванали" суми, които по същество се изплащат от НЕК, заради ангажимента на държавата да купува "зелена" енергия на преференциални цени.

За периодът в който ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" оперират на българския пазар, трите компании са инвестирали приблизително над 2 млрд. лева. ЧЕЗ е вложила 1.2 млрд., ЕВН е похарчила 700 млн. лв. и "Енерго-про" е дала 494 млн. лв. за подобряването и обновяването на електроснабдителната инфраструктура в страната.

Председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай поиска от трите дружества, в срок от два дни да бъдат изпратени отчети как са изразходвани финансовите средствата.

 

Петър Петров

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст