Съвместна операция на ВКП, ДАНС и ФБР в САЩ и в България

Migration Image

На 25 март 2014 г. е проведена координирана операция между Върховна касационна прокуратура, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Федералното бюро за разследване на територията на Република България и САЩ. Задържани са 16 български граждани (14 в Съединените щати и 2 у нас), разследвани за скиминг и пране на пари, съобщи пресслужбата на държавното обвинение.

В хода на продължилите повече от две години разследвания е документирана дейността на лицата, структурата и йерархията на организираната престъпна група, както и механизмът на извършваната престъпна дейност. Установено е, че чрез намиращи се в България посредници е осъществяван контакт с групи, ангажирани със скимиране на банкови карти на териториите на различни държави. Придобиваните данни за банкови карти са предавани към организатора на незаконната дейност в САЩ, който е контролирал нерегламентираните тегления на финансови средства от изготвяните в САЩ карти – дубликати. 

Предстои повдигане на обвинения за дейността на групата в САЩ.

Преди това бе съобщено, че поне 15 българи са арестувани при зрелищна спецоперация в САЩ заради пране на пари, банкови и измами с кредитни карти за милиони долари. Около 30 души са в ареста при акцията на ФБР, полицията и имиграционните власти в Чикаго и в предградията на мегаполиса срещу организирана група за пране на пари и измами, съобщи българската телевизия в САЩ Bulgarian International Television(BIT).

Някои от българите са издирвани, други имат присъди. Всеки от тях има повдигнати между 2 и 4 обвинения, един обаче е с 9. Всички са пледирали невинни. Очаква се официална пресконференция за случая.

Федералните власти са следили групата последните 3-4 години. Има записи на разговори между всички участници в нея. Номерата на кредитни карти от Европа са крадени със скимиращи устройства и след това изпращани до арестуваните в САЩ по електронен път по имейл или Skype. След това са дублирани в карти със специални устройства. Така са източени хиляди сметки за милиони долари.

По информация на BIT сред арестуваните е и Георги Мартов-Мицубишито, който е с най-много повдигнати обвинения – 9. Арестувана е и съпругата му Теменуга Колева. В ареста е и собственикът на българския център “Родина” в чикагското предградие Норидж – Емил Костадинов.

Съдът е назначил служебни адвокати на всички. Прокуратурата иска да бъдат възстановени милиони долари. В четвъртък и петък ще стане ясно дали арестуваните ще бъдат пуснати под гаранция. Властите имат право да ги задържат до 72 часа.

Присъдите, които могат да получат българите по Федералния кодекс за пране на пари, е от 10 до 20 г. за всяка една транзакция, а по обвинение за банкова измама – до 30 години.

Възможно е някои от задържаните да станат свидетели, след сключване на споразумение с прокуратурата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст