Вече 19 г. Шенген пази границите на Европа

Migration Image

На днешния ден през 1995 г. влиза в сила Шенгенският договор за премахване на граничния контрол на вътрешните граници и за единна визова система в Европа. Подписан е на 14 юни 1985 г. на борда на кораба "Принцеса Мария-Астрид", в градчето Шенген в Люксембург (град край границата с Франция и Германия) между пет от тогавашните десет страни-членки на Европейската общност: Белгия, Западна Германия, Люксембург, Нидерландия и Франция.

Пълното прилагане на Шенгенското споразумение започва от юли 1995 г. с премахване на контрола по границите между шест от подписалите споразумението страни. Целта на споразумението е да премахне граничните контролно-пропускателни пунктове в шенгенското пространство и да съгласува контрола по външните граници.

В Шенгенското споразумение се включват по-късно и други европейски страни, включително и нечленуващи в Европейския съюз. Днес в споразумението участват общо 25 държави: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и Швеция, като образуват т.нар. Шенгенско пространство или Шенгенска зона.

Измежду страните членки на това пространство три държави – Исландия, Норвегия и Швейцария, не са членове на Европейския съюз.

Още три страни членки на Евросъюза – България, Кипър и Румъния, са подписали Шенгенското споразумение, но не са изпълнили процедурите за пълното му прилагане. Датите за готовност за прилагането му са различни за всяка от тези държави.

Ватиканът и Сан Марино, които не са членове на Евросъюза, имат граница само с Италия и нямат граничен контрол, тоест прилагат Шенгенското споразумение, без да членуват в него. Двете държави се готвят за пълно членство в Шенгенското споразумение.

Между Монако – държава, която също не е член на Евросъюза, и Франция също няма граничен контрол. По споразумение между тях Монако няма собствена гранична полиция и морската му граница се охранява от френската гранична полиция.

Княжество Андора е малка страна в Югозападна Европа и няма излаз на море, която също не е член на Евросъюза. Тя се намира между Франция и Испания, и няма граничен контрол, т.е. де факто прилага Шенгенското споразумение, без да членува в него.

Останалите две страни-членки на Евросъюза – Република Ирландия и Обединеното кралство, са решили да останат извън Шенгенската зона, но осъществяват сътрудничество с шенгенските страни в областта на сигурността.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст