Арестувани от ДАНС пред екстрадиция в САЩ

Migration Image

Двамата нашенци – Радослав Павлов-Ради и Михаил Петров, са задържаните у нас при съвместна операция на щатското ФБР, българската Държавна агенция “Национална сигурност” и Върховната ни касационна прокуратура (ВКП) срещу измами с платежни средства и пране на пари. Според информацията координираната операция на трите институции на територията на България и на САЩ е проведена на 25 март 2014 година. В акцията са арестувани общо 16 българи, стана ясно в сряда (26 март) от съобщение на ВКП. От тях 14 – в Чикаго и в предградията му, и двамата у нас. Всичките те са разследвани за скиминг и пране на пари. В съобщението на ВКП се уточнява, че разследването продължило повече от две години и в хода му са документирани дейността на лицата, структурата и йерархията на организираната престъпна група. Установено е, че чрез намиращи се в България посредници е осъществяван контакт с групи, ангажирани със скимиране на банкови карти на териториите на различни държави в Европа. Придобиваните данни са предавани към организатора на незаконната дейност в САЩ, който е контролирал нерегламентираните тегления на финансови средства от изготвяните в САЩ карти – дубликати.

Подробности за спецоперацията бяха оповестени от Bulgarian International Television (BIT) в Чикаго. Според нейната информация акцията е проведена в ранните часове във вторник и в ареста са вкарани около 30 души, а както вече бе казано в началото – 14 от тях са българи. Обвиняемите в САЩ са Георги Мaртов, съпругата му Теменужка Колева, Доменико Евтимов, Иван Коцелов, Георги Вангелов, Александър Савов, Светослав Неделчев, Емил Господинов, Даниел Йорданов, Деян Славчев, Карл Поповски, Младен Георгиев, Недислав Гъбов и Димо Дешков. Всички живеят в Чикаго.

Същия ден те са били разпитани пред съдия във Федералния съд в града. Срещу всеки от тях са повдигнати между две и четири обвинения, а соченият за организатор Георги Мартов-Мицубишито е с девет. По-късно стана известно, че обвиненията срещу Мицо, както още го наричат българите в Чикаго, всъщност са 28. От тях 24 са за измами с кредитни карти, а останалите – за пране на пари.

Задържаните са пледирали пред федералния съдия, че са невинни. ФБР обаче твърди друго. Групата е била наблюдавана в продължение на няколко години и по време на разследването са били записани около 21 000 разговора на измамниците. Любопитна подробност е, че в нея е бил внедрен и агент сътрудник на ФБР, който също е записвал разговорите си с членовете на бандата с помощта на мобилни “бръмбари”. Името на къртицата не се споменава, но според разследващите показанията му ще имат ключово значение в процеса срещу четиринадесетимата .

Според обвинителния акт Мартов е организатор на групата, която е пращала в България и Италия източените от крадените кредитни карти пари. Това е ставало от българския Културно-информационен център “Родина” в предградието Норич. Управителят му Емил Господинов също е задържан. Българите Радослав Павлов и Михаил Петров, които бяха арестувани в България, и Доменико Евтимов са изпращали откраднатите от кредитни карти данни на Мицо по скайпа или с мейли. След това Мицубишито е изпращал тази информация на останалите десет българи от групата, които копирали данните върху нови пластики. Впоследствие изтеглените чрез дубликатите пари се изпращали в България и в Италия, сочат данните от обвинителния акт.

Съпругата на Мицо – Теменужка Колева -Нушка , при задържането й е направила опит да изтрие компрометираща информация от компютрите в дома й, да унищожи и други доказателства.

В четвъртък (27 март) стана известно, че операцията на ФБР в Чикаго продължава с разпити сред българската общност в града. Агенти на бюрото обикалят по-известните заведения, където се събират нашенците. Сред тях са заведенията “Мираж”, “Механата” и “Микс грил”. Според Маргарита Вътова, сервитьорка в “Мираж”, ФБР издирва още трима нашенци, с чиито снимки разполага. Що се отнася до заловените в България Радослав Павлов и Михаил Петров, те най-вероятно ще бъдат екстрадирани в САЩ, за да бъдат приобщени към останалите обвиняеми.

В договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати има любопитно споразумение, според което помолената да извърши екстрадиция държава – в случая България, не иска никакви доказателства за извършените престъпления и не трябва да извършва проверки дали поисканото лице действително ги е извършило. Това стана ясно при скандала около Гергана Червенкова, чиято екстрадиция поискаха щатските власти. Срещу нея бяха повдигнати шест обвинения за тежки престъпления като разпространение на наркотици, пране на пари, заговор срещу САЩ и т.н.

Ако обвиненията срещу българската група измамници бъдат доказани, присъдите, които могат да получат те по Федералния закон за пране на пари, са от 10 до 20 година за всяка една транзакция, а по обвинение за банкова измама – до 30 години. Очаква се някои от задържаните да станат свидетели в процеса, след сключване на споразумение с прокуратурата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст