Министър Данов пак се разбърза

Migration Image

Министерството на инвестиционното проектиране излезе с официално съобщение (на 26 март), от което трябваше да разберем, че специализираните карти по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще бъдат готови до края на тази година. Тогава изтича крайният срок, в който Агенцията по геодезия, картография и кадастър също трябва да е завършила определянето на границите на охранителни зони “А” и “Б” по ерноморското крайбрежие.

Впрочем това обещание вече сме го чували. Когато встъпи в длъжност, министър Иван Данов определи сред най-спешните си приоритети изготвянето на кадастрални карти за територията на цялата страна. Тогава обеща, че това ще стане до края на миналата 2013 година. Можем да предположим, че причината това да не се случи е финансова. Сега обаче, когато правителството тръби наляво и надясно, че “кризата е преминала”, а икономическото положение у нас от ден на ден става все по-благоприятно, по всяка вероятност този проблем е решен.

Според съобщението приоритетно щяла да бъде създадена кадастралната карта на 29 населени места в областите Добрич, Варна и Бургас. Землищата на Несебър, Черноморец, Созопол, Приморско, Китен, Лозенец, Резово, Шабла, Крапец и Кранево вече имат кадастрални карти, регистри и специализирани карти на всички дюни, разположени извън морските плажове. Такива специализирани карти има и за плажовете и дюните на пет села от област Варна.

В момента Агенцията по кадастър работела по създаването на специализирани карти и регистри на останалите обекти по чл.6, ал.4 и 5 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие – крайбрежните езера, острови, лагуни, лимани, влажни зони, брегоукрепителните и брегозащитните системи и съоръжения, които попадат в землищата на селата Дуранкулак и Ваклино, община Шабла и област Добрич.

Нека припомним, че още служебният кабинет отпусна 500 хил. лв. за изготвянето на кадастър на областите с дюните. Спешното картиране на пясъчните образувания се наложи след избухването на скандала “Дюнигейт” в началото на миналата година, когато 29 декара пясъчни дюни край Несебър бяха нападнати от багерите на частни инвеститори.

Министър Данов очевидно се е активирал, тъй като комисиите в Народното събрание обсъждат на второ четене поредните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Нормативът излезе отново на дневен ред след скандала с бъдещото застрояване на Кара дере. Партията на “Зелените” и група неправителствени организации още на следващия ден (на 20 март тази година), след като правителството гласува меморандумът за подкрепа на инвеститора “Мадара Юръп “, внесоха проектопромени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които да спрат строителството в зони А и Б от териториите по “Натура 2000”. Тези поправки според природозащитниците са достатъчни, за да се предотврати опасността от застрояване на крайбрежието ни, включително и Кара дере – казусът стана актуален отново след решението на правителството за реализацията на инвестиционен проект там.

На тези предложения даде гласност Андрей Ковачев от Зелената партия. Той и колегата му Борислав Сандов и Тома Белев от Асоциацията на парковете в България разпространиха специална декларация “Кара дере – заложник на проекта “Станишев”. По този повод екоактивистите искат новото строителство в такива зони да бъде забранено.

Зад исканията за законодателните промени, които биха гарантирали опазването на основния ресурс на устойчивия туризъм – запазената природа, застават освен “Зелените” и природозащитници и Българската туристическа камара, и Българската асоциация за алтернативен туризъм. “Имаме обща акция в парламента за спасяване на Черноморието и туризма”, се посочва в декларацията на зелените активисти.

Според тях поправките са жизненонеобходим спасителен пояс за българската природа и българския туризъм. С тях ще се преустановят елегантно и трайно попълзновенията към последните останали незастроени дюни в Слънчев бряг, по местности като Камчийски пясъци, Иракли, Странджа и други емблематични места, подчертават природозащитниците.

На този етап обаче няма признаци, че предложенията им ще бъдат приети. От ГЕРБ за пореден път предупредиха, че управляващите готвят промени, чрез които се облекчават строежите с идеята бързо да се застрои местността Кара дере. Те напомниха, че според скорошно проучване на социологическата агенция “Алфа Рисърч” близо 80% от българските граждани смятат допълнителното застрояване на Черноморието за недопустимо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст