Обама: Това не е нова студена война

Migration Image

Президентът на САЩ Барак Обама определи настоящите времена като момент на изпитание за Европа и САЩ, за международния ред, изграждан с поколения в речта си в Двореца на изящните изкуства в Брюксел.

Президентът говори пред двехилядна публика, в чиито редици бяха кралят и кралицата на Белгия Филип и Матилда, белгийското правителство и студенти по международни отношения. Публиката посрещна Обама на крака, а той отправи поздрав на английски, френски, фламандски и немски.

 „Обществата през вековете са търсели пътя да се организират. Най-добрите примери за решаване на проблемите между държавите идват от Европа, преминала през потисничество, революции и войни“, заяви американският президент.

Всеки да има възможността да живее така, както е избрал, властта да е в ръцете на правителствата, а институциите да я защитават. Тези идеали често са били застрашавани от по-стари и традиционни начини на прилагане на властта. Често хората са се обединявали не около това, което подкрепят, а около онова, което отричат“, отбеляза Обама.

Американският президент отбеляза трудния опит на европейския континент, станал свидетел на Холокоста и войните на Балканите.

Според Обама по времето на Желязната завеса съревнованието е било не с танкове и ракети, а с идеали.

Това, по думите му, са доказали събитията в Унгария (1956 г.), Полша (1980 г.), Чехия (1968 г.) и в Източен Берлин (1989 г.) „Това, което изглеждаше невъзможно доскоро, днес приемаме за даденост – Германия се обедини, Централна и Източна Европа влязоха в демократичното семейство“, посочи Обама.

По неговите думи икономическата криза е изострила национализма, нападките срещу етнически различните и представителите на гей общността.

„Никога не приемайте за даденост напредъка на Европа, защото съревнованието на идеи продължава“, призова той.

„Това е залогът в Украйна днес – водещата роля на Русия е заплашена, а допреди дни беше очевидна. В днешния век европейските граници не могат да бъдат прекроявани със сила, хората сами трябва да взимат решенията за своето бъдеще“, добави Обама.

„Можехме да отвърнем глава, нашата икономика не е много зависима от Украйна, нашите граници не зависят от руската анексия. Никой не знае какво ще се случи скоро в Украйна, но в крайна сметка гласовете за върховенство на закона и достойнство ще вземат връх. Бъдещето е на свободните хора. Вярвам в това, не защото съм наивен, заради силата на въоръжените ни сили или на икономиката ни, а защото това са истинските идеали“, посочи той.

„Вярваме в демокрацията на честните и свободни избори, в наличието на опозиция, в гражданското общество, живеещо без цензура, в отворената икономика и личната инициатива, в човешкото достойнство и стойността на всеки отделен човек, независимо откъде идва.

Това ни прави силни. Вярваме в зачитането на международната система, която уважава държавите и отделния гражданин. Тези права не произтичат от само себе си, те трябва да бъдат защитавани. Затова руските действия заслужават да бъдат осъдени“, заяви президентът на САЩ.

„Ако руското ръководство продължи по същия път, заедно с ЕС ще задълбочим изолацията и санкциите, ще пострада руската икономика. Ще продължим подкрепата на украинското правителството, щом върви по пътя на демокрацията.

Нито САЩ, нито Европа, имат интерес да контролират Украйна, не изпращаме там войски, искаме украинците да решават сами. Това не е нова Студена война.

Би било добре Русия да не се води от идеи за световно надмощие.

В НАТО не търсим конфликт с Русия, а работим за свободата на народите. Но по силата на чл. 5 от договора от Вашингтон няма да оставим нито един съюзник сам. Патрулираме над Балтийско море и увеличихме военното присъствие в Полша, готови сме да направим и повече“, допълни той.

„Украйна не е член на НАТО, но обединени ще покажем, че руснаците не трябва да действат с груба сила. Вратите на дипломацията остават отворени“, отбеляза Обама.

По неговите думи трябва да започне пряк диалог между Русия, правителството на Украйна, и останалите държави.

„Досега Русия отказва дипломатически диалог. Няма свидетелство за постоянно насилие срещу етническите руснаци в Украйна. Проблемите трябва да бъдат решавани на основата на правото и конституцията, не може просто големите да бият малките“,коментира президентът.

Относно правените паралели между Косово и Крим, американският президент настоя, че НАТО се намесила в Косово след систематично дългогодишно насилие над част от местното население и при сътрудничество с ООН и съседните държави.

 „Колкото до войната в Ирак, САЩ успяха да действат в рамките на международното законодателство, напуснахме страната като суверенна държава, която сама определя бъдещето си“, добави той.

 „Нито САЩ, нито Европа са перфектни, хора сме, изправени сме пред трудни решения как да упражняваме властта си, но носим на критика“, заяви Обама.

„Абсурдно е да се заявява, че САЩ сътрудничат с фашисти в Украйна и не уважават руснаците. Моите предци се бориха с фашистите, всички се прекланяме пред руските жертви в борбата с фашизма. С Русия работихме срещу разпространението на ядрени оръжия, приветствахме я в Г-8.

Имаме интерес от силна и отговорна, а не от слаба Русия. Това не означава тя да се нахвърля на съседите си, историческите мотиви не оправдават опитите да се диктува бъдещето на Украйна.

Пропагандата не кара света да повярва в нещо, което не е вярно. Под въпрос е основния принцип – хората сами да определят бъдещето си. Не американци, а украинци бяха на централния площад в Киев“, заяви Обама.

Не можем да разчитаме на другите да се борят с предизвикателствата вместо нас. Ако останем верни на принципите си, свободата ще възтържествува“, завърши словото си американският президент.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст