Прокуратурата изпра “Чистота – Искър”

Migration Image

Българската прокуратура отново си затваря очите пред доказани нарушения за милиони левове. Те са констатирани при проверка, извършена от дирекцията за вътрешен контрол на Столичната община в общинското дружество “Чистота – Искър” още преди повече от половин година. Тогава негов шеф беше Павел Граматиков. Именно анализът на работата в дружеството, представен от инспекторите на контролиращото звено, бе причината кметът на София Йорданка Фандъкова да го освободи от длъжност.

Доклад, който бе внесен в държавното обвинение по това време, доказваше, че Граматиков по почина на много други общински началници е превърнал дружеството в поредното доходоносно място за обслужване на “находчиви” бизнесмени и лобисти. Преобладаващата част от договорите с частни фирми изпълнители на различни дейности са сключвани, без да се обявяват конкурси. Цените пък са били определяни еднолично, но затова пък в някои от случаите в откровен конфликт на интереси.

Преди месец обаче прокурорът от Софийската градска прокуратура Теодора Златева странно защо отказала да образува досъдебно производство, а мотивите й за това са повече от екзотични. Златева констатира, че наистина има нарушения на процедурите по Закона за обществените поръчки (всъщност такива не са провеждани). Нещо повече, тя самата установява, че “някои от фактурите” са издавани в нарушение на Закона за счетоводството. Прокурорката с нищо не оспорва данните от анализа на инспекторите от общината, които доказват с документи тези нарушения. В същото време обаче по нейна преценка данните не били достатъчни “за повдигане на обвинение за престъпление от общ характер на съответните длъжностни лица”…

Аргументите й са, че тъй като общинската фирма е търговско дружество, приходите на което са от собствената му икономическа дейност, а не от субсидии на общинския бюджет, то можело и… да не прави конкурси по Закона за обществените поръчки. Друг е въпросът, че – търговско или не, това дружество е 100% собственост на Столичната община, а началникът му се назначава след решение на общинския съвет. Златева все пак допуска, че обвинение би могло и да бъде повдигнато, но на основание на това, че шефът на дружеството …”не положи достатъчно грижи”?!

Що се отнася до констатираните от вътрешния контрол на Столичната община вреди, които според доклада са за близо 9 млн. лв., прокурорката прави заключение, че “пропуснатите ползи и печалби не следва да се включат в значителните вреди”…?!

Друг интересен елемент от отказа за образуване на досъдебно производство е, че направените в доклада на инспекторите от общината констатации за конфликта на интереси, по които държавното обвинение би трябвало да се изкаже, са прехвърлени като отговорност на… Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси към Столичния общински съвет. С други думи, не прокуратурата, а общинската комисия трябва да доказва има или не конфликт на интереси…?! Само че прокурорката очевидно е “пропуснала” факта, че по статут тази комисия може да сезира държавното обвинение, но именно на него е възложено да открие връзките между фирмите, лобистите и… началника на “Чистота-Искър ” Граматиков.

Всъщност постановлението на прокурорката от градската прокуратура е доста занимателно четиво, с което би било добре нейните началници да се запознаят по-детайлно. Може за пореден път да получат обяснение каква е причината за отрицателния им рейтинг сред обществото…?!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст