ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пробутаха таван на лихвите по кредитите

Migration Image

Депутатите не успяха да приемат промените в Закона за потребителския кредит на второ четене в петък. При гласуването на последните му параграфи председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев поиска почивка, след която дебатите бяха прекратени и приемането на закона бе отложено за следващата седмица. Този неочакван обрат настъпи, след като с гласовете на депутати от "Коалиция за България" и на ГЕРБ бе прието предложението на депутатите Георги Кадиев и Георги Анастасов да бъде определен таван на лихвите по потребителските кредити. Според тях лихвата по този вид заеми не може да надвишава пет пъти законовата лихва, която се формира на базата на основния лихвен процент (в момента 0.04% годишно) плюс десет процента надбавка. С други думи, ако законът бъде приет в този му вид след седмица, на пазара за кредити не може да има лихва, по-висока от 50.2% годишно. Точно това предложение седмица по-рано отхвърли парламентарната Комисия по бюджет и финанси с мотива, че то засяга единствено фирмите за бързи кредити, а за тях се пишел специален закон.

Цонев обаче се притесни нетолкова от определянето на таван върху лихвите, колкото от други текстове на приетото предложение. Те предполагат сключени вече договори за кредит да бъдат прекратени. Според гласуваната промяна във все още неприетия окончателно закон се казва, че ако във вече сключените договори има клаузи, които определят по-високи лихви, те се смятат за невалидни и кредиторите трябва да компенсират на длъжниците надвзетите суми при следващите ни плащания. Това означава, че в закона се въвежда разпоредба със задна дата, което противоречи на законовите правила и може да бъде атакувано пред Конституционния съд.

Банките обаче не са притеснени от приетата разпоредба за лихвите. Заемите, които те предлагат на гражданите, са с лихви не по-високи от 18% годишно. И този процент е валиден само за една малка група кредити – става дума за теглените суми чрез кредитни карти и за някои потребителски заеми със срок до една година. Ако разпоредбата за лихвения таван остане при окончателното приемане на промените в Закона за потребителския кредит, тя ще удари само фирмите за бързи заеми. И то не всички.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст