ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВР и НАП провериха 13 фирми за бързооборотни стоки

Migration Image

Резултатите показват, че само в рамките на един работен ден е възможно да бъдат установени факти и обстоятелства, за които обикновено в рамките на данъчното производство е необходим много дълъг период от време

Съвместната операция е реализирана на базата на утвърден план от главния секретар на МВР и изпълнителния директор на НАП. Тя е проведена след извършен задълбочен анализ, който е показал, че при декларираните вътреобщностни придобивания и доставки на захар от български задължени лица се използват дружества от типа “липсващи търговци” с цел неправомерно ползване на данъчен кредит.
В рамките на операцията са проверени 13 фирми в София, Велико Търново, Силистра и Шумен. Установени са търговци на захар, за които може да се каже, че са от категорията “липсващи търговци” и които са част от схема за неправомерно ползване на данъчен кредит. Голяма част от тях би следвало да имат налични количества захар на склад, които не са открити. Не са открити и складови помещения. Дружествата нямали офиси, данъчната администрация не можела да открие техните собственици и управители. С помощта на полицейските служители било установено, че собствениците са подставени лица, които не са запознати с дейността на фирмите,  регистрирани на тяхно име.
Проведената съвместна операция е показала, че в рамките на един работен ден е възможно да бъдат установени факти и обстоятелства, за които обикновено в рамките на данъчното производство е необходим много дълъг период от време. Подобни съвместни операции ще станат практика. Тяхната основна цел е своевременното предотвратяване на ползването на данъчен кредит.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст