ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДПС подкрепи ГЕРБ за Изборния кодекс

Migration Image

С гласовете на депутатите от ДПС и ГЕРБ правната комисия в парламента прие предложението на опозицията за промени в Изборния кодекс. От БСП бяха против, а представителите на „Атака” се въздържаха.

Според измененията, предложени от опозицията ЦИК ще бъде с един член повече, а съставът ѝ ще може да се обнови с нови попълнения след евроизборите в края на май.

След поправките ГЕРБ ще има 7 членове в новата комисия, която вече работи, БСП – 6, ДПС – 3, "Атака" – двама, а НДСВ и "Синята коалиция" – по един, защото имат евродепутати.

Въпреки че ДПС подкрепи промените, депутатът от движението Четин Казак, който е и председател на правната комисия, обясни, че текстовете не са прецизни и ще се наложи да се коригират между първо и второ четене.

„Ние не считаме, че действащият кодекс е съдържал неясни текстове, за съжаление обаче, президентът не постъпи съгласно него и назначи ЦИК в състав, който открито ощети ДПС, като го лиши от един от полагащите му се членове”, обясни Казак защо ДПС гласува „за” предложението на опозицията.

От БСП повториха аргумента си, че единственият виновен за създалата се ситуация е Росен Плевнелиев и няма да го вадят от положението, в което е изпаднал, като подкрепят ГЕРБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст