ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гледат жалба на подсъдим за смърт при катастрофа

Migration Image

Апелативен съд – Бургас разгледа наказателно дело, образувано по жалба на подсъдимия Динко Николов от Сливен срещу наложеното му наказание, съобщиха от пресцентъра на магистратурата.

На 17 януари 2014 г. Окръжен съд – Сливен го е признал за виновен в това, че на 22 януари 2013г. в землището на Нова Загора, по път II-66, километър 27,500, при управление на лек автомобил “Рено Лагуна”, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 57 – годишна жена от село Радецки. Той е наказан с 1 година лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 3 години изпитателен срок.

Първоинстанционният съд го е оправдал по повдигнатите му обвинения за допуснати нарушения. Николов е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години.

Със същата присъда е осъден и Мартин Богданов от Сливен. Той е признат за виновен в това, че по същото време и място, при управление на лек автомобил “БМВ 525” е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта 57-годишната жена. Богданов е осъден на 2 години и 6 месеца лишаване от свобода при строг режим. Той е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години.Пред Апелативен съд – Бургас, Богданов е заявил, че не обжалва присъдата.

Представителят на Апелативна прокуратура – Бургас поиска съдът да потвърди първоинстанционната присъда. Той намира за категорична доказано виновното поведение на Николов за предизвиканото транспортно произшествие и настъпилата смърт на майка му. Прокурорът посочи, че той се намирал неправомерно на платното и е създал опасност за движението по пътя, като опитал да приведе в движение автомобила си с бутане от майка си и жена си. Държавният обвинител счита, че определеното му наказание е правилно отмерено. Защитникът на Николов и подсъдимият помолиха да бъде оправдан. Те отхвърлят аргументите на прокуратурата. Твърдят, че първоинстанционния съдът не е посочил какво е трябвало да бъде правомерното поведение на подсъдимия в конкретната ситуация и неправилно го е осъдил. Тази теза поддържа и процесуалният представител на 9 частни обвинители – наследници на пострадалата.

Апелативен съд – Бургас обяви делото за решаване. Пресцентърът уточнява, че според мотивите на първоинстанционната присъда Богданов е управлявал автомобила “БМВ” в посочения участък на пътя с максимално разрешената скорост за движение 90 км в час. “Реното” било аварирало поради липса на гориво и било спряло в оширението на дясната лента за движение. Около 13.00 ч. водачът му прелял в резервоара минимално количество гориво и се опитал да го приведе в движение. Той помолил пътуващите с него – майка му и жената, с която живеел, да бутат колата отзад. Около 14.00 ч. движението по главния път било интензивно. Подсъдимият Богданов шофирал “БМВ-то” зад автомобил “Фиат Браво”. Водачът на “Фиата” забелязал как движещ се пред него неустановен микробус направил рязка маневра в ляво, за да избегне двете жени, които бутали “Реното”.

Шофьорът на “Фиата” предприел същата маневра и избягвайки сблъсък с бутания автомобил, навлязъл в насрещната лента за движение. Подсъдимият Богданов възприел тази маневра, но не и бавно движещия се и избутван лек автомобил “Рено” . Причината за това била, че управлявал “БМВ-то” на по-малка от безопасната дистанция. Когато възприел “Рено” -то, той задействал спирачната система, но настъпил удар между челната лява част на “БМВ-то” и задната дясна част на “Рено”-то. Към този момент пострадалата се намирала от дясната страна на автомобила “Рено” отзад и първоначално настъпил удар между лекия автомобил “БМВ” и нейното тяло, а впоследствие и между двата автомобила. Тя била отведена в болница в Сливен, но същия ден настъпила смъртта й.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст