ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обмислят данък върху пустеещите земи

Migration Image

До края на май експертна група ще започне да работи по данък върху пустеещите земи, обяви ресорния министър проф. Димитър Греков на среща със земеделски асоциации.

Той обясни, че до края на май ще заработи група, която ще определи данъка, параметрите и случаите, в които да се плаща на държавата за това, че не си обработваме земята.

Идеята на асоциациите, които предлагат да се въведе такъв закон, е да се стимулират собствениците на земеделска земя в случаите, когато не я обработват, да я отдават под наем на кооперациите или на по-големите местни фирми, за да не се похаби плодородната земя.

Експертите, които ще пишат правилата, имат за задача да определят размера на данъка. Трябва да се дефинира и разликата между пустеещи и непотърсени от наследниците земи, както и бъдещето на забравените парцели.

"Една такава мярка ще накара собствениците на тези земи да се замислят и да поемат необходимата отговорност – или ще потърсят някого, който да ги обработва под наем или под аренда, или просто ще обявят тези земи за продажба и те ще бъдат купени от хора, които ще имат друго отношение към тях", коментира председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов .

Министърът Димитър Греков каза, че пустеещите земи са много малък процент от тези, които не се обработват.

"За съжаление, около 1,06 млн. декара са така наречените бели петна. Част от тях се използват незаконно. Получените средства от тях в общините са около 15-16 млн. лв., което е незначително, ако бъдат осигурени да бъдат ползвани съобразно законите в страната", каза Греков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст