ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Боклуци ще залеят София на есен

Грозните картинки по столичните улици от 2005 г. може отново да се повторят.

Все по-сигурно става, че до няколко месеца София отново ще потъне в боклуци, както се случи преди девет години. Договорите на сегашните чистачи изтичат през лято, нови няма да бъдат избрани навреме, а прословутият завод за преработка на сметта още не е готов.

Офертите на кандидатите в обявената през февруари от Столичната община поръчка за събирането и извозването на отпадъците трябваше да бъдат отворени на 28 април, но това не се случи. Заради подадените цял куп жалби срещу процедурата местната управа реши да спре търга. От кметството обясниха за “БАНКЕРЪ”, че са предприели тази крайна мярка, за да изчакат решенията на Комисията за защита на конкуренцията по отделните казуси. Едва след като постановленията на антимонополния орган станат факт, щяло да се преценява дали да продължи работата по тази поръчка, или да се обяви изцяло нова. При всички случаи обаче развръзката ще настъпи след няколко месеца и няма да има достатъчно време за избор на нови чистачи.

На практика срещу решението на градоначалника Йорданка Фандъкова за откриване на процедурата вече има образувани три производства. По едно от тях, заведено след жалба на “Алдес” ЕООД, имаше искане за временна мярка “спиране”, но Комисията за защита на конкуренцията отказа да я наложи с мотива, че така ще засегне интересите на обществото. Иначе жалбоподателят твърди, че решението на кмета е незаконосъобразно, тъй като определеният предмет на обществената поръчка бил идентичен с този на по-рано проведен търг, при който са определени изпълнители и са сключени договори. Става дума за район “Лозенец”, където има наета фирма за поддържане на местата за обществено ползване – зелени площи и градини. От “Алдес” са категорични също така, че възложителят не е мотивирал правилно решението си, като не е отбелязал кои са тези “други”места за обществено ползване, включени в новия търг. Не били посочени и конкретните дейности, представляващи поддържане на местата за обществено ползване. А това давало възможност за отстраняване на участник при липса на конкретни критерии за определяне на обема и стойността на извършената работа.

Всички тези обстоятелства ще се изясняват от антимонополистите в хода на производството, но никак не е за пропускане обстоятелството, че “Алдес” ЕООД, чийто собственик е Атанас Десов, е стар познайник на софийските управници. Преди време дружеството имаше договор за почистването на трамвайното депо в “Красна поляна”. Също така чрез него Десов е спечелил и цял куп поръчки на столичното кметство за поддържане на междублокови пространства, градинки, детски площадки, както и за озеленяване. От тях е взел около 850 хил. лева. Друга любопитна подробност около въпросния бизнесмен е, че през 2002-ра и той като много други е успял да направи т.нар. заменка със “Софийски имоти”. Става въпрос за придобиването на 1/2 от имот на бул. “Джеймс Баучер” 73 в кв. “Лозенец”с площ от 450 кв. м срещу 1/4 от друг имот в “Лозенец” – на ул. “Кап. Тодор Ночев” 15 с площ от 300 кв. метра. Цената на първия е 323 866 лв., а на втория – 158 196 лева. Разликата от 165 670 лв. е платена от Атанас Десов, Емил Терзиев, Анелия Терзиева, Силвия Десова и “Артстрой 2000”, чиито собственици са първите двама. А придобитият парцел е точно пред Химическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Производство е образувано и по жалбата на “Джи Ен Ти” ЕООД на Георги Туечки. Все още обаче КЗК не се е произнесла по казуса, така че няма как да разберем какво точно критикува фирмата. Известно е само, че към същото производство е присъединена и жалбата на “Комунална техника” ЕООД. Въпросната компания е на Николай Янакиев и също е добре позната на столичните власти. През миналото лято тя получи нов договор за поддържането на част от градинките и парковете, след като извършваше тази дейност и през 2011-а и 2012 година. Освен това преди време се грижеше и за чистотата на трамваите и тролеите. А има и отделни контракти с районите “Студентски”, “Панчарево”, “Витоша” и “Младост” за поддръжката на междублоковите пространства.

Последната жалба е подадена от “Лиел констракшън” ЕООД, която отговаря за чистотата в Перник. Нейното недоволство е насочено срещу решението на общинарите да променят първоначалните условия на конкурса месец след обявяването му. В случая е премахнато изискването кандидатите да имат поне два изпълнени договора – със сходен предмет на дейности и задължителните препоръки към тях. Отпаднала е и необходимостта да се докаже, че кандидатът е обслужвал сумарно минимум 200 хил. жители. Променен е и критерият за класиране на офертите. Вместо на база на най-ниската цена бе предвидено това да става по формула, включваща и редица технически параметри.

Междувременно за въпросната обществена поръчка на софийското кметство е подадена още една, пета жалба. Неин автор в “Ди Ес Ес Строй” ЕООД на Димитър Славков. По случая Комисията за защита на конкуренцията все още не е започнала проверка.

Няма как да не се отбележи, че това е едва първият етап от процедурата и засегнатите страни имат право да се жалват пред антимонополния орган по още редица поводи – при оценката на техническите оферти, при разглеждането на ценовите предложения, при класирането и т.н. Тоест почти е изключено в идните месеци да се стигне до подписването на договори. Но когато и да се случи това, спокойно може да кажем, че София няма да стане по-чиста. Освен че в сектора трудно ще влязат нови играчи, не са предвидени и почти никакви допълнителни задачи към изпълнителите. Сегашното зониране на града се запазва, схемите за събиране и извозване на отпадъците си остават същите, така е и с миенето на улиците. Срокът, за който ще бъдат наети новите фирми, отново е пет години. За този период общият бюджет на столицата за събирането и извозването на сметта, снегопочистването и миенето на улиците е над половин милиард лева.

 

 

Дейностите по чистотата в София сега са разделени между седем фирми. Всяка година те получават за работата си около 85-90 млн. лева.

Най-голямото парче от баницата – 28 млн. лв., взима австрийската компания “Заубермахер”, която чисти районите “Витоша”, “Люлин”, “Младост”, “Овча купел” и част от “Триадица”.

Фирмите на “Титан” пък прибират общо около 26 млн. лв. за работата си в районите “Средец”, “Лозенец”, “Студентски”, “Искър”, “Панчарево”, “Кремиковци”, “Възраждане”, “Оборище” и част от “Триадица”.

Списъкът продължава с “А.С.А. България”, която обслужва “Изгрев”, “Слатина” и “Подуяне”. Тя получава за работата си по 12 млн. лв. на година.

На “АЕС. Х. РТК” се плащат между 8-9 млн. лв. за чистотата в “Банкя”, “Връбница” и “Нови Искър”. А още 7-8 млн. взима “АЕС. Х. Бат Пел”, която работи в “Илинден”, “Надежда” и “Сердика”. “АЕС-Х” се свързва с бившия общински съветник Красимир Арсов, който спечели милиони от балирането на боклука.

Най-малко 6 млн. лв. получава “Щрабаг”, която стопанисва районите “Красно село” и “Красна поляна”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст