ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тука е така

Migration Image

Скъпи съотечественици,

забелязали ли сте, че вкусното и яко хранене е там, където се работи по-малко. Италианската, испанската, френската, арабската кухни са водещите в света. А не английската, германската, холандската и пази, Боже, американската.

Има и цяла теория по въпроса – колкото по-малко са възможностите за изява в труда, толкова по-голяма е изобретателността в кухнята. От по-долните редове обаче ще видим, че и обратното е вярно.

На нахранилия се бавно с вкусна и здравословна храна не му се става много-много от масата. Дори и да иде до леглото. Затова до мнимото разболяване крачката е една.

Преди дни стана ясно, че всеки трети от чистачите на Неапол е сакат по документи. Жителите на града вече са наясно защо боклуците извират по неговите улици и площади. Те се събират почти изцяло на ръка, а над една трета от метачите под Везувий са нефелни. Тези силови техници са освидетелствани от доктори, че не могат да стоят прави повече от 3 часа на ден. Други пък не са в състояние да вдигат тежести над 15 кг, а един кош за боклук тежи над двайсет.

Другата новина ви я нося от прекрасния остров Закинтос. Когато инспекторите от гръцкото министерство на здравеопазването открили големия брой слепци на един от най-красивите острови в Йонийско море, помислили, че това може да се дължи на някаква епидемия, нападнала острова преди години. Освен това всички слепци имали документи и удостоверения, на база на които получавали социални помощи в продължение на години, от ранна детска възраст. На удостоверенията се упоменавало, че не виждат по рождение.

Островът на слепците продължил да тормози властите. До момента, в който проверили удостоверенията на слепците и установили, че са загубили зрението си в момента на издаване на медицинско становище на здравната комисия. Нейните членове били назначени от политическите власти на страната, и то все в предизборни периоди. Така се оказало, че 2 на сто от населението са слепи.

Чудесата гръцки не свършват. Неотдавна изброиха 20 хиляди “мними пенсионери” в страната. Става дума за починали лица, чиито роднини не са заявили тяхната смърт, за да продължат да получават пенсиите им. Загубите на осигурителните каси от измамниците възлизат на 120 млн. евро годишно. Според официален източник “след започването на проверките много от лицата са заявили смъртта на своите близки”, т.е признали са очевидния факт на прекъсната им завинаги тленност, Бог да прости.

Къде сме ние, както често питат в сравнителната социология. Пак там, в южната част на Европа, където стават (и социални) чудеса. У нас здравно неосигурените са вече над 2 млн. души при население от 7. 28 милиона. За сравнение, в Германия, където живеят 81.2 млн. души, за здраве не плащат едва 50 хиляди.

Отдавна се говори и че се източва сериозен финансов ресурс от НОИ за изплащането на инвалидни пенсии на хора, които нямат никакъв здравен проблем. У нас 500 000 души получават такива пенсии. Това значи улиците и градинките да са задръстени от инвалиди. Къде са?

За какво ви разказвам тези прелюбопитни истории под общото заглавие “Тука е така!”?

Първо, защото болните от Южна Европа са най-здравите болни в Европейския съюз.

Второ, защото тези, които говорят за Европа на две скорости сигурно са прави. Ако Европа е изправен човек, вижте – главата, сърцето и мишците са в северните й части, а в долната, южната, са органите на храносмилането, отделянето и развъждането. Няма как тези, които имат половин час обедна почивка и ядат сандвичи, да ни разберат нас, които имаме в най-лошия случай час за обяд и поне 5 “микропаузи” от по 20 минути за цигара и кафе. Да не говорим за трудовоправната норма на сиестата, която трае до 3 часа, и глобалното затопляне, което може да увеличи още по-рязко териториалния й обхват извън Испания.

Трето, пак дойдоха празници. Нали знаете мярката: на кофа ракия – леген салата! Стига стрес, включете на първа скорост (по европейски) и карайте, както му се вика – на отговорно пиене и ядене, “на полусъединител”, за да не заспите в салатата.

Европа не е заек да избяга! Наздраве!

Чавдар Цолов, социален сомелиер

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст