Доктори на съд за смъртта на родилка и на бебето й

Migration Image

Изправят пред съда двама акушер-гинеколози от габровската болница. Те ще отговарят за смъртта на 30-годишната Десислава Манолова и нановороденото й момченце миналия октомври.

В петък окръжната прокуратура в балканския град е внесла в съда обвинителния акт срещу бившия завеждащ на родилното отделение в габровската болница д-р Димитър Ангелов и лекарката, водила раждането – д-р Севдалина Колева. Двамата са обвинени за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на служебните си задължения на повече от едно лице. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат присъди между 3 и 8 години затвор.

Според заключението на вещите лица, ако акушер-гинеколозите са предприели оперативно изваждане на детето, вместо да чакат нормално раждане, и родилката, и бебето са щели да бъдат спасени.

Бременната в деветия месец жена е приета в областната болница “Д-р Тота Венкова” на 12 септември 2013 г. след преносване. Следилият бременността гинеколог казва, че се наблюдават симптоми за остаряване на плацентата и насочва пациентката си към родилното. Това е второ раждане за младата висшистка и нищо през 9-те месеца на износване на плода не предвещава фаталния изход.

Тя не е боледувала и не е имала никакви проблеми. Абсурдите започват още при приемането на пациентката в родилното. Не е определен лекуващ лекар. Дежурен в отделението пише манипулациите в историята на заболяването и толкова.

На 25 септември вечерта бременната вдига 39,5 градуса температура, втриса я. Дежурен е именно шефът на отделението д-р Ангелов. “Според показанията на сестрата и акушерката, които са на смяна обаче, лекарят въобще не е бил в отделението. Обаждат му се по телефона, а той нарежда да ударят ампула аналгин”, казва прокурор Александър Александров, внесъл обвинителния акт.

Без преглед лекарят решава, че температурата е вследствие на възпалението от абоката. Всъщност младата жена развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок, с който е заразена в отделението, категорични са вещите лица. На сутринта Десислава вече трудно диша.

Началникът Ангелов прави консултация с интернист и кардиолог. Споменава и пред шефа на болницата за проблемната пациентка в отделението му. После пише разпореждане в историята на бременността и раждането “за евентуално оперативно родоразрешение” и си тръгва от болницата, без да проследи какво се случва.

Поелата дежурството д-р Колева обаче не предприема цезарово сечение, въпреки че на акушерския монитор вече се вижда настъпило страдание за плода. В обясненията си при досъдебното производство тя казва, че раждането е започнало, а и пациентката има висока температура.

Вещите лица обаче са категорични, че е трябвало незабавно да се пристъпи към секцио и по този начин са щели да бъдат спасени и майката, и бебето.

Раждането започва в 10,30 ч. Момченцето излиза на бял свят в 13 часа. Бебето умира в 21.45 същия ден. “Масивна дълбока аспирация на околоплодни води” е записано в аутопсионния протокол. Според експертизата причината е преносването. В същото време състоянието на майката прогресира. Тя започва да диша все по-трудно. Завеждат я на скенер и се оказва, че има сепсис. Изолиран е метицилин резистентен стафилокок.

На следващия ден в Габрово е повикан и националният консултант от Плевен. Началникът на Клиниката по анестезиология, интензивно лечение и реанимация в Университетската болница “Д-р Георги Странски” – проф. Радко Радев, казва в показанията си, че инфекцията е била в много напреднала фаза и не се е повлиявала от никакви антибиотици.

Вземат я в Плевен, но въпреки усилията на лекарите родилката издъхва в 7 часа на 4 октомври от сепсис – двустранна абсцедираща пневмония, причинена от стафилококус ауреус, пише в заключението.

След случая в болницата в Габрово са влезли инспектори на РЗИ. Те установили, че няма вътреболнична инфекция. Петима от персонала на родилното се оказали носители на стафилококи, но нито един не бил от същия щам.

В обвинителния акт се твърди, че смъртоносният стафилокок е внесен отвън и за това вина има началникът на отделението освен с бездействието си по отношение на родилката, също и със занижен контрол.

От семейството на родилката ще се включат в наказателното дело като частни обвинители.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст