Няма групови откази от почивки в България

Migration Image

Националният съвет по туризма /НСТ/ одобри Рекламна стратегии за българския туризъм, съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

Той отбеляза, че участниците в заседанието на НСТ са били единодушни при дискутирането на всички въпроси. "Отрасълът е обединен около идеята, че България трябва да излезе на международния форум и да се рекламира по адекватен за туристическата индустрия начин", подчерта зам.-министърът.

Ботев съобщи, че чрез приети промени в правилника НСТ се отваря към организации, които могат да допринесат много за формирането стратегии и анализи. В заседанията вече ще участват БАН и Светия синод.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката увери, че въпреки неблагоприятните климатични условия, към момента няма голям туроператор в България, който да има групови откази. Данните сочат, че заявките са равномерни. Следващата седмица ще бъде издадена 300-хилядната виза на руски турист, а миналата седмица е издадена 100-хилядната виза турист от Украйна.

Бранимир Ботев призова медиите да бъдат изключително внимателни, когато пишат за природните бедствия в близост до морските курорти, тъй като след това материалите биват тиражирани в чуждестранни медии и това води до негативни последици за българския туризъм, въпреки че кметовете на населените места овладяват изключително бързо ситуацията след проливните дъждове. В същото време над 70% работещото население, в близост до курортите, е ангажирано с туризма и всеки спад се отразява на неговия поминък.

Зам.-министърът каза, че тече сериозна работа по отношение на културноисторическото наследство. "Когато става въпрос за туризъм, става въпрос и за черен ПР и борба за всеки един турист", каза още Ботев и допълни, че всеки един турист, който не посещава България, посещава съседните ни страни, защото се борим за един и същи пазар. "Битката е за българския турист и се опитваме да привлечем точно тези хора", обясни Ботев и призова хотелиерите да внимават, когато боравят със специалните оферти, тъй като свалянето на цените води до порочен кръг.

Бранимир Ботев разясни, че ще има 4 водещи телевизионни канала, по които България ще бъде рекламирана като туристическа дестинация. Целта е кампанията да достигне до близо 1 млрд. души и обхване средната и високата средна класа в европейските страни, която се интересува от културен туризъм. Според зам.-министър Ботев промотирането на България трябва да бъде приоритет за следващото правителство, а в туризма да има приемственост.

Общата целева сума за реклама възлиза на 28 млн. лв. 10 млн. от тях са отпуснати от националния бюджет, а останалите средства се отпускат по линия на оперативните програми. За сравнение, през изминалата година в Кипър са изхарчили 32 млн. евро за реклама, а България е дала едва 1,6 млн. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст