Съд потвърди наложената санкция на винпрома в Дупница за заблуда на потребителите

Migration Image

Административният съд в Кюстендил потвърди наложената санкция на винпрома в Дупница за заблуда на потребителите. Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съставеният акт на производителя от Дупница е във връзка с открито голямо количество оцет, чиято етикировката не отговаря на съответните наредби. От Областна дирекция по безопасност на храните, след извършена проверка в складово помещение на дружеството, са открили бутилки с етикет “Винен оцет” и с етикет “Ябълков оцет”, с които, според експертите, се въвежда в заблуждение потребителя по отношение на естеството на храната, произхода, начина на производство и преработка, доколкото продуктите не са произведени чрез бактериална ферментация на вино, съответно на ябълков сок, а са изцяло продукт на химичен синтез. Именно поради тази причина е съставен акт за установяване на административно нарушение, както и предписание от контролните органи, забраняващи реализацията на продуктите и задължаващи производителя да изтегли същите от търговската мрежа.

Глобата е била обжалвана от собствениците на местния Винпром пред Районния съд в Дупница, който намалява размера на наложените две имуществени санкции от 1000 лева на 500 лева. Това решение е обжалвано пред Административния съд в Кюстендил,който реши, че са нарушени изискванията за етикетиране на хранителните продукти, а констатираният проблем пряко засяга потребителите, поради това, че заблуждаващата информация може да повлияе негативно върху тяхното здраве.

Констатирано е също, че общият брой на неправилно етикетираните бутилки възлиза на около 2400 бутилки с винен оцет и около 1250 бутилки с ябълков оцет и поради тази причина правилно е наложено наказание в максималния предвиден от закона размер за всяко от двете нарушения. Именно поради тази причина административните съдии отмениха решението на Районен съд – Дупница и потвърдиха в пълен размер наложената първоначална санкция на дружеството.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст