И министрите не знаят кога ще подадат оставка

Migration Image

Въпросът за оставката на кабинета "Орешарски" все още стои на дневен ред и въпреки че премиерът обяви готовност да се оттегли от поста още днес на 23 юли, той все още не е предприел подобна стъпка. Възможно е обаче това да се случи в четвъртък или петък, когато и парламентът може да гласува оставката. 

"Не знам кога ще има оставка". "Сега влизам". "Закъснявам" – такива бяха коментарите на някои министри на влизане на днешното заседание на правителството. Неотдавна самият премиер Пламен Орешарски си избра 23 юли като най-подходящ ден за оставка, но поне до 10 ч. не е пристъпил към изпълнение на заявката си.

Според министъра на отбраната Ангел Найденов най-късно в четвъртък премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставка. По думите му най-важното е плавно да се премине към следващо управление. По принцип президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи служебен кабинет на 6 август.

Министърът на спорта Мариана Георгиева, която влезе с няколко минути закъснение в сградата на Министерския съвет, заяви, че няма как да знае кога ще има оставка, защото това е решение на премиера. "Като изляза, ще ви кажа", посочи тя, опитвайки се да премине през блокадата от журналисти.

Просветният министър Анелия Клисарова също не каза дали днес правителството ще се оттегли.

Най-словоохотлив пред журналистите беше вътрешният министър Цветлин Йовчев, който заяви, че щом Орешарски е декларирал, че ще си подаде оставката, щял да го направи. И той не знаеше дали днес или утре, защото смята, че това е решение на премиера. "Единственото, което спира оставката, е необходимостта всички процеси след това да бъдат управлявани и да гарантират стабилността и на управлението, и на нормалното провеждане на изборите", каза още той.Въпросът за оставката на кабинета "Орешарски" все още стои на дневен ред и въпреки че премиерът обяви готовност да се оттегли от поста още днес на 23 юли, той все още не е предприел подобна стъпка. Възможно е обаче това да се случи в четвъртък или петък, когато и парламентът може да гласува оставката. 

На влизане за последното заседание на правителството министрите така и не успяха да отговорят кога в крайна сметка ще напуснат работните си места. 

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев заяви категорично, че щом Орешарски е декларирал, че ще си подаде оставката, ще го направи. Той обаче така и не успя да отговори в кой ден ще се случи това. "Решението е на премиера", допълни още вицепремиерът. По думите му единственото, което спира оставката, е да се гарантира стабилността и на управлението, и на нормалното провеждане на изборите. 

Военният министър Ангел Найденов пък очаква това да се случи най-късно утре. "Дано всички се успокоят", допълни той. Найденов попита кой се интересува толкова много от оставката на сегашното правителство при положение, че има ясни дати, в които ще се проведат предсрочните избори. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст