Седем години затвор за измамник- рецедивист

Migration Image

Общо наказание от 7 години затвор при строг режим на изтърпяване наложи Районен съд – Бургас на Тоньо Тонев, след като групира наказанията му, наложени по общо 7 осъдителни присъди, съобщиха от Районен съд-Бургас. Танев е признат за виновен в това, че за времето от 2 октомври до 5 октомври 2009 г. в град Бургас, с цел да набави имотна облага за себе си и за управляваното от него юридическо лице “Реформирана православна църква” /РПЦ/, като длъжностно лице – председател на това юридическо лице, възбудил и поддържал заблуждение у управител на строително дружество от София, че има правомощия да избере фирма и да възложи извършването на ремонт на манастира в село Голямо Буково, област Бургаска, и че след предоставяне от страна на управителя на фирмата на сума в размер на 40 000 лв., представляваща предварителна гаранция за наличие на средства за добро изпълнение, възнамерява да му възложи ремонта на обекта.

По този начин подсъдимият причинил на бизнесмена имотна вреда в размер на 8 000 лв., внесени по сметката на РПЦ на 2 октомври 2009 г. и имотна вреда на фирмата в размер на 32 000 лв., преведени по сметката на РПЦ на 5 октомври 2009 г., или общо в размер на 40 000 лв., като деянието е извършено повторно в немаловажен случай и измамата е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Районен съд – Бургас разгледа процеса като съкратено съдебно следствие по молба на подсъдимия и след като той призна фактите в обвинителния акт и заяви, че не желае да бъдат събирани доказателства в съдебното производство. Съдът му определи наказание от 6 години лишаване от свобода, което намали с 1/3 предвид реда, по който протече делото, и постанови той да изтърпи 4 години лишаване от свобода.

Съдът групира това наказание с наказанията, наложени му с 6 други осъдителни присъди, постановени от други съдилища в страната и му наложи да изтърпи най-тежкото от тях – определеното му от Софийски градски съд през 2013 г. наказание от 6 години лишаване от свобода. Решаващият съд увеличи това наказание с 1 година предвид осъществената от подсъдимия интензивна престъпна дейност. Така Районен съд – Бургас му определи окончателно наказание 7 години лишаване от свобода.

Той има 11 минали осъждания, включително от Районен съд – Варна, Районен съд – Хасково, Районен съд – Несебър и Софийски градски съд. По делото е установено, че през 2009 г. подсъдимият регистрирал юридическо лице БПЦ, на което бил единствен управляващ и представляващ. По същото време той бил ръкоположен като епископ и приел църковното име отец Антоний. Като такъв той служел в църква към синода на дядо Инокентий. При осъществяване на дейността си често посещавал манастира в с. Голямо Буково. Тонев започнал да търси сериозен предприемач, който да реализира проект за възстановяването му и чрез свои познати се запознал с пострадалия бизнесмен. На няколко срещи те обсъдили ремонта. Подсъдимият се представял като председател на РПЦ, която била оправомощена да се занимае с реконструкцията на този манастир с финансиране от европейски програми за възстановяване на храмове и манастири на малки верски общности.

Тонев обяснил, че като председател на РПЦимал правомощие да избере фирмата, която да осъществи ремонтните дейности. Той харесал представените от строителния предприемач презентации на дейността му и поискал 40 000 лв. да бъдат внесени по сметка на юридическото лице като гаранция за наличие на средства за добро изпълнение. Съгласно тази уговорка бизнесменът внесъл по предоставената му банкова сметка 8 000 лв. След следващия ден Тонев му казал, че колкото по-бързо преведе остатъка от исканата гаранция, толкова по-скоро ще получи проекта и авансовото плащане. Предприемачът изпълнил това, но след като изминали 10 дни авансовите суми не постъпили по сметката му. Той не успял да се свърже с отец Антоний и сигнализирал полицията за случая. В последната си дума Тонев каза пред съда, че много съжалява за стореното. Търпяното от него в момента наказание му било въздействало превъзпитателно, уточни той.

Присъдата на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Бургас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст