Еврокомисията следи ситуацията с КТБ

Migration Image

Еврокомисията вече е информирала БНБ, че следи много внимателно ситуацията с КТБ и дали българските власти действат така, че да бъдат изплатени на гражданите дължимите им по закон суми. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев по време на консултациите с политическите сили, представени в Народното събрание и Европейския парламент по повод актуализацията на бюджета за 2014 г.

Политическите консултации при президента са открити, по искане на държавния глава.

Брюксел е предупредил, че ако България не вземе мерки, това означава проблем не само за тази банка, но и европейски проблем, съобщи държавният глава. "Затова трябва да се предвиди ресурс, така че да поемем определени рискове, да спим спокойно, че спазваме правилата на ЕС и да са спокойни данъкоплатците", каза още Плевнелиев.

"Да оставим партийните опорни точки и да се върнем към истината за бюджета и финансовите факти за държавата. Ние вече договорихме плавен преход към повече стабилност. Трябва да си отговорим дали една актуализация на бюджета ще доведе до по-голяма стабилност в държавата" , заяви Плевнелиев след в началото на консултациите с представители на политическите партии по актуализацията на бюджета.

Държавният глава призова депутатите да влязат в пленарната зала на 4 август, „в името на здравето на българите“.

„Току-що приключих срещата си със синдикалните и работодателските организации. Те заявиха, че касата, фалиралите общини, „Напоителни системи“, енергетиката се нуждаят от спешна финансова помощ“, заяви още Плевнелиев.

Той посочи, че е необходимо да бъдат гарантирани задълженията към общините – около 305 млн. лв., към строителните компании по европроекти – около 1 млрд. лв.

"Не се радвам, че трябва да назнача второ правителство, но моля ви, помогнете, не връзвайте ръцете на служебното правителство. Моля, подкрепете този подход, иначе служебното правителство няма да помага, а ще спира, няма да плаща, а ще реже", каза Плевнелиев.

Той оспори твърденията на левицата, че корекция в бюджета е "празен чек" за служебното правителство. "Да се даде възможност за заем го виждам като всичко друго, но не като празен чек – при необходимост и с последваща ратификация – празен чек ли е подпис на договор с ЕК, ЕЦБ, МВФ или ЕБВР? Това не е празен чек, гарантирам ви пълна прозрачност", каза президентът.

Държавният глава изрази надежда, че предизборната кампания ще е позитивна и ще даде решения на наболелите проблеми, някои от които обаче не чакат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст