Клекнахме пред “Уестингхаус” за 7-ми блок

Дани Родерик получи това

След като през миналата седмицата правителството в оставка на Пламен Орешарски взе решение да не се занимава повече с проекта за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ “Козлодуй” по технология на “Уестингхаус” и го завеща на наследниците си, през тази в София спешно долетя изпълнителният директор на американската компания Дани Родерик и нещата се промениха.

Само за пет часа, във вторник (29 юли), той проведе разговори с премиера, с президента Росен Плевнелиев, с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, както и с представители на различните политически сили. Според наши източници целта на скоростната совалка е била да се сондира почвата за евентуални промени в нагласите към американската технология АР-1000, по която се предвижда да се изгражда бъдещият VII блок в “Козлодуй”, както и да се постигне твърд ангажимент за реализиране на проекта.

За американците той има далеч по-важно геополитическо, отколкото икономическо значение. Ако се реализира, ще бъде разбито руското ядрено лоби у нас, което се олицетворява от бившия президент Георги Първанов и Румен Овчаров. Именно за да разклати позициите на основния си политически опонент в лявото пространство, Сергей Станишев се съгласи да направи този реверанс към Запада и по време на визитата на Драгомир Стойнев в САЩ в края на миналата година изненадващо технологията на “Уестингхаус” бе предопределена като най-подходящата за нашата ядрена централа. Само броени дни по-късно Министерският съвет взе решение Българският енергиен холдинг да започне преговори за сключване на споразумение със стратегически инвеститор за реализиране на проекта. Управляващите така и не се вслушаха в гласа на разума и не обявиха конкурс за избор на технологията, по която ще бъде строен новият блок в Козлодуй. Както направиха Чехия и Турция при изграждането на техните атомни мощности, каквато е нормалната практика в целия свят и както предвижда и българското законодателство.

Поне до изборите за Европейския парламент изглеждаше, че нещата около VII блок вървят по мед и масло. В средата на май Родерик се срещна с Орешарски и двамата съобщиха, че преговорите напредват. Но след катастрофалния резултат на БСП на вота и оттеглената впоследствие подкрепа на коалиционния партньор ДПС ситуацията се промени. В края на юни българската страна отложи подписването на договора с “Уестингхаус” за създаване на съвместното акционерно дружество, което трябва да изгради новата мощност.

Сегашното “висящо” положение определено не бе по вкуса на “Уестингхаус” и Дани Родерик ясно го демонстрира при срещите си с българските политици. На срещата си с Орешарски американецът изрази опасенията си от забавянето на проекта и изрази желание работата по него да продължи. По думите му било важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност, независимо от промените във властта.

“Кабинетът подкрепя проекта за VII блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това е национален проект и по него трябва да има приемственост между правителствата. Убеден съм, че той е добър и това е предпоставка следващото правителство да го препотвърди”, заяви малко двусмислено министър-председателят в оставка. Впоследствие от “Дондуков” 1 съобщиха, че на заседанието на 30 юли кабинетът е приел решение, с което одобрява доклада на министъра на икономиката и енергетиката за сключване на акционерно споразумение между “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, “АЕЦ Козлодуй” ЕАД и “Уестингхаус Електрик Къмпани”. То обаче влиза в сила само ако бъде одобрено окончателно от следващото правителство, заедно със споразумение за финансов модел и договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство. (Подготовката на последните два документа все още не е започнала.)

От АЕЦ “Козлодуй” пък добавиха, че в разговори с “Уестингхаус”, проведени на 31 юли, са били потвърдени постигнатите договорености по акционерното споразумение и добавиха, че за влизането му в сила са уговорени поредица от предварителни условия, сред които решение на министъра на околната среда и водите за одобрение на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда, решение на Министерския съвет на България по чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрена енергия и получаване на всички разрешителни, прилагани в Европейския съюз и в България, необходими за реализацията на проекта.

В Акционерното споразумение се предвижда дяловото участие в проектната компания – “АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, да бъде в пропорция 70% за “АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за “Уестингхаус Електрик Къмпани” ЛЛС.

Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти.

“Споразумението е конструирано по начин, предоставящ множество защити за българския акционер. Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности. В споразумението не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия. За избор на строител на новата ядрена мощност се предвижда да се проведе открит международен търг. След съгласуване с “Уестингхаус Електрик Къмпани”, което предстои, акционерното споразумение ще бъде публикувано в сайта на “АЕЦ Козлодуй”, уточниха от атомната централа.

Всъщност точка на шикалкавенето има ли официално парафиран документ, или не сложиха от американската компания. В петък (1 август) те завиха, че са подписали акционерното споразумение след консултации с всички политически партии в страната.

От БСП обаче заявиха, че въпросът с подписаното споразумение ще бъде обсъден на заседание на Съвета по енергийна политика към Националния съвет на партията. Там ще се изработи позиция, която ще бъде санкционирана от Изпълнителното бюро на 8 август. От АБВ остро възразиха и обявиха, че ще сезират Европейската комисия за “порочната процедура, по която правителството позволи сключването на този договор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст