“Кой?” диктува на прокуратурата

Migration Image

Да каниш някой да спасява пострадалите от катастрофа с национални измерения, а в същото време да правиш всичко възможно той да не дойде, е най-точното описание на случващото се с Корпоративна търговска банка (КТБ)към днешна дата. Тъкмо когато БНБ прие доклада на квесторите за текущото състояние на поставената под специален надзор частна банка, прокуратурата се активира с действия срещу мажоритарния й собственик Цветан Василев. Някои елементарни съпоставки за пореден път правят очевидна съшитата с бели конци схема за планомерен удар, целящ отстраняването на Василев от сегашните му позиции – на всяка цена. Цена, която обаче ще плащат вложители и данъкоплатци.

Гузното мълчание на прокуратурата напоследък се оказа измамно. В продължение на няколко поредни дни определени медии подгряват публиката с неофициална информация, че е повдигнато обвинение срещу банкера. Но хората на Цацаров мълчат като комунисти на разпит.

Първия фишек изстреля австрийският “Дер Щандарт” с новината, че на Цветан Василев е връчен обвинителен акт. Очевидно става въпрос за непознаване на процесуалните правила у нас, защото обвинителният акт не се връчва на разследвания в началото на разследването, а се внася след неговия край в съда. Според въпросните непотвърдени информации документът е бил връчен на адвокат на банкера. В този случай възможното обяснение за станалото е, че е предявено обвинение – но не лично на Василев, а чрез защитниците му.

Очевидно българската прокуратура смята, че всички тези действия не представляват интерес за обществото. Или пък мисли, че по този начин тушира напрежението и стабилизира положението на засегнатите. Единственото обяснение, което чухме от неин представител, е нелепо – заради следствената тайна държавното обвинение засега нямало да коментира нищо. Именно прокуратурата е господарят на досъдебното производство и нейна е преценката кога и какво да бъде оповестено.

Друг е въпросът, че ако с няколко думи бъде съобщено за повдигнато обвинение, това няма да представлява разкриване на следствена тайна. Изглежда обаче, целта е именно тази – мажоритарният собственик на КТБ да бъде удрян от разстояние, чрез информации в специално селектирани сайтчета. И да бъде държан далеч, за да не може да контролира собствеността си и да наблюдава действията на своите противници.

Ударите през медиите продължиха с информацията, че е издадена и европейска заповед за арест на Цветан Василев, след като той не бил открит на никой от посочените адреси в България. (А от края на седмицата се говори, че ще бъде пусната червена бюлетина за издирването му от Интерпол.) Това би трябвало да значи, че има развитие на разследването, но прокуратурата отново потъна в мълчание.

По-нататък: ако бъде потвърдено, че е повдигнато обвинение, ще трябва да се посочи и текстът в Наказателния кодекс, на който то се основава. Ако се съди по твърде несъстоятелните обвинения досега срещу четиримата служители на КТБ и от данните на квесторите за доброто състояние на банката, новите действия на прокуратурата ще са поредният й автогол.

Във всеки случай действията на държавното обвинение изглеждат поразително добре съобразени с междинния доклад на квесторите, чието оповестяване не беше обявено предварително. С него се дава заявка основните акционери в КТБ да бъдат поканени да направят необходимото за оздравяването на банката, но е очевидно, че мажоритарният собственик няма как да направи това, ако бъде тероризиран по този начин. В същото време друг от акционерите – ВТБ-Капитал, попадна под ударите на американските санкции заради украинската криза.

Не е ли крайно време прокуратурата да обърне взор (и не само) към онези, които разклатиха банката в отсъствието на мажоритарния й акционер. И да намери отговор на въпроса: кому бе угодно да я разболее, за да се стигне днес до търсене на варианти за оздравяването й?!

Квесторите начертаха перспективи поне до 20 октомври, когато щял да приключи цялостният преглед и оценка на активите на КТБ. С други думи, развръзката се отлага за след парламентарните избори и вероятно ще бъде използван максималният шестмесечен срок на квестурата. Ако през цялото това време прокуратурата продължи да поддържа огъня срещу основния акционер, ще стане безпощадно ясно, че целта на активното мероприятие е “КТБ – без Цветан Василев”. Или “Цветан Василев вън от КТБ, за да я лапнем заедно с кредитирания от нея бизнес”. Стига дотогава въобще да е останал такъв.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст