Политиците да се вземат в ръце

Migration Image

Президент, работодатели и синдикатите гледат в една посока. Такова усещане остана след срещата им в президентството в петък (1 август) и официалните изявления на участниците в нея. Във всеки случай ясно се очерта предупреждението, че ако парламентът не успее да се събере в понеделник и да гласува актуализацията на бюджета, страната ще се изправи пред сериозна криза.

Направеният от държавния глава Росен Плевнелиев анализ на ситуацията бе, меко казано, “не много оптимистичен”. Президентът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев призова депутатите да отидат на работа най-сетне и ако обичат, да си я свършат. Той подчерта, че очерталите се сериозни проблеми, не могат да бъдат решени нито от Плевнелиев, нито от работодателите, нито от синдикатите. Според Тренчев, ако в най-скоро време политиците не проумеят необходимостта тежкото политическо противопоставяне помежду им да спре, нищо добро не очаква България.

Една от основните теми, обсъдени на срещата, е била за кризата в Корпоративна търговска банка. Според президента на КНСБ Пламен Димитров над 100 хил. души са потърпевши от нея. И бизнесът, и синдикатите не са склонни да останат неми наблюдатели на случващото се там. Ако решение по казуса не бъде намерено скоро, се очаква те да предприемат по-конкретни действия. Може би точно обсъждането им бе причината веднага след президентството представители на работодателските организации и на двата синдиката да се съберат в сградата на КТ “Подкрепа” на площад “Гарибалди”.

Пред в. “БАНКЕРЪ” д-р Тренчев заяви, че идеята, която той лансира още преди две седмици по време на организираната на нашия вестник кръгла маса, за разрешаването на проблемите около банката да бъде съставен консултативен съвет, продължавала да стои на дневен ред. Президентът Плевнелиев обаче обяснил, че този съвет не можел да бъде създаден с негово участие, защото щели да се нарушат демократичните принципи за разделението на властите.

Социалните партньори вече са предложили вариант за излизане от кризата, но ръководството на БНБ се ослушало и не им отговорило. “Вярно, че е лято и е време за почивка, но едва ли точно сега, когато пожарът бушува в държавата, е най-подходящото време гуверньорът да си почива”, не скри раздразнението си Тренчев.

Изпълнителният директор на “Овергаз” Сашо Дончев отбеляза, че единствените разумни ходове за страната в момента се предлагат именно от синдикатите и бизнеса. Той бе категоричен, че точно това разбирателство, което е постигнато сега между тях, е нещото, което е необходимо да се запази и то трябва да даде ясен знак на политиците какво значи държавническо мислене, независимо от различните им позиции в обществото.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пък смята, че е необходимо президентът да подкани политиците да работят не само през делничните дни, а и в събота и неделя, но да стигнат до съгласие и още в понеделник да влязат и да гласуват актуализацията на бюджета.

Що се отнася до идеята за създаването на комитет, който да помогне за разрешаването на проблемите с Корпоротавна търговска банка, Велев съобщи, че вече се търси вариант той да бъде създаден към работодателските и синдикалните организации. Според него целта му ще е да се наложи единственото работещото решение в случая – към акционерите, които да участват в увеличаването на капитала на банката, да се включат и част от големите депозанти в нея.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст