Саркози не понася сирената, Елизабет Втора – скаридите

Двадесет и един майстори готвачи “си сверяват часовниците” всяка година.

В ресторанта на лондонския хотел Hakkasan Michelin се състоя традиционната годишна среща на Club des Chefs. Тази ексклузивна организация е създадена през 1977-а и обединява най-добрите майстори готвачи. В клуба членуват 21 души от различни националности. Това, което ги обединява, е, че всички те приготвят ястия за държавни глави – президенти, премиер-министри, крале и кралици.

Когато постъпват на работа, готвачите на високопоставените личности не подписват документ за конфиденциалност, но все пак от тях се очаква да пазят гастрономичните вкусове и пристрастия на своите подопечни в най-строга тайна. Майсторите на кухнята не са бъбриви хора и въпреки това, от време на време, до широката публика достига известна информация за хранителните навици на известните политици и монарси. От думите на главния готвач на Бъкингамския дворец Марк Фланаган например е известно, че при съставянето на менюто за кралица Елизабет Втора се спазва едно-единствено правило. В него не бива да присъстват скариди и други морски дарове. Знае се още, че Нейно величество не обича картофите. Обикновено тя започва деня си със закуска от овесени ядки и го завършва с аперитив. От силните алкохолни напитки кралицата предпочита джина, но си позволява да го пие изключително рядко. Докато съпругът й, принц Филип, от няколко десетилетия не сяда да обядва без чаша светла бира.

На срещата на клуба стана ясно, че Барак Обама изпитва устойчива неприязън към цвеклото, една от основните съставки на борша. Това твърди главният готвач на американския президент Кристета Камфорд. За никого не е тайна, че лидерът на САЩ е почитател на бързото хранене.

Оказа се, че Франсоа Оланд ненавижда артишока. Не го харесвал и неговият предшественик Никола Саркози, който впрочем не обича и сирената, макар че във Франция те са със статут на национално ястие.

На тазгодишната среща липсваше представител на Русия. Причините за отсъствието му не се посочват, но е напълно възможно те да имат политически характер. Рязкото изостряне на отношенията между Запада и Русия личи дори от това, че покрай срещата британските медии не обсъждаха вкусовите пристрастия на Владимир Путни, а акцентираха върху факта, че храната, приготвена за него, първо се дегустира от специален човек.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст