Телевизионни лица назаем

Витомир Саръиванов вече няма да чете вестници рано сутрин

В България телевизионните физиономии нямат много полезни ходове. Или са в телевизията Х, или в телевизията Y. Доказаха го дори началниците им, след като преди няколко месеца бивш шеф на "Нова тв" оглави най-големия си до неотдавна конкурент – bTV. Ръководителка на bTV пък сега ръководи в "Нова тв". Лавинообразно последваха заменки и на по-ниските нива. Оттогава за българския тв бизнес вече няма невъзможни неща. Ако някой изпадне от класацията, намира тих пристан в държавната БНТ с нейните разновидности и търпеливо изчаква времето да се препродае на частните тв канали за повече пари. В пинг понга с популярни водещи и кадри през последните години се появи и друга опция. Малцина успяха да устоят на финансовите форми на ТВ7 и да останат верни на работодателите си. В момента обаче тече "преброяването на дивите зайци".

Преди няколко години ТВ7 концентрира на едно място най-скъпите телевизионни кадри – от Николай Бареков, който дори беше неин директор, през продуцентския тандем Иван и Андрей, до неординарния, меко казано, Мартин Карбовски. Върху всички останали тегне голямата въпросителна дали ще имат работа и занапред, или ще напуснат кораба, преди да е ясно колко големи са пробойните.

Изключително оперативен се оказа Витомир Саръиванов. Водещият на сутрешния блок на ТВ7 е в предизвестие за напускане и откровено не проявява същия плам при разговорите с политиците. Вито явно вече мисли за новото си поприще – "ВИП брадър". От есента той се връща при дългогодишния си работодател – продуцента Нико Тупарев, който му е давал възможност да се изявява и като водещ на различни проекти, и да стои зад кадър в риалити формати. Саръиванов бе главен редактор на последното издание на воайорското шоу по "Нова тв" през 2012-а, след което се захвана с нетипичната за него изява в сутрешен блок. При това от страната на водещия.

Заради неразбориите в ТВ7 никой не казва дали ще се търси заместник на Витомир. Телевизията вече напуснаха няколко персони. Тон за песен даде Миляна Велева, която от средата на юни не изпълнява функциите на директор "Новини и актуални предавания". По-малката сестра на вицепремиера в оставка Зинаида Златанова посочи лични мотиви за оттеглянето си и невъзможност да се справи със задълженията си. След нея си тръгна Ива Николова, която бе лице на "Гледна точка". Водещата използва запазената марка на Росен Петров и обяви в ефир раздялата. Оказа се, че политически лидери като Бойко Борисов, Лютви Местан, Николай Бареков, Радан Кънев, Меглена Кунева и др. отказвали да й гостуват. "След като те отказват да дойдат тук и моето място не е тук", рече в края на юни Николова, когато кампанията срещу Корпоративна търговска банка беше в апогея си.

Програмният мениджър на предаването "Дневен ред" Владо Танев също си тръгна със скандал, само че неговият адресат беше Мартин Карбовски, обвинен от бившия си началник в радио "Дарик" в цензура. Всъщност Карбовски най-вероятно отново ще се върне в "Нова телевизия", при все че в началото на 2013-а си тръгна оттам с голям вой като развали едностранно договора с продуцентите си от "Телеман" след седем годишно партньорство. Тогава от "Нова броудкастинг груп" окачествиха поведението му като некоректно. По неофициална информация делата на "Телеман" срещу това тв лице са осем, а сумата, за която се "играе", е около милион лева.

Говори се, че наесен Карбовски влизал във "ВИП брадър" като участника с най-висок хонорар. Ако Тупарев му го даде, журналистът обещавал рейгингово чудо с предизвикателното си поведение. Според някои обаче "Нова тв" била преговаряла парите от риалити формата да отидат, за да погасят неустойките му към "Телеман", а след това Карбовски да се върне в редиците й като водещ на предавания.

За екипа на "Телеман" предизвикателствата не са приключили, след като другата им "златна кокошка" – Венета Райкова, слиза от "Горещо" след две петилетки на екран. Тя отказала да преподпише контракта и така пратила предаването в заслужена пенсия. Райкова искала да се съсредоточи в собствен тв проект, на който освен лице пред камерата щяла да е и продуцент. И много възможно било това да стане отново в ефира на "Нова тв". Според други твърдения обаче тя водела преговори с bTV, където щяла да се изявява в ново амплоа. Имало опция дори да води предиобедно женско магазинно предаване на гърба на Гала и нейното "На кафе". В личния си профил във "Фейсбук" поизносената водеща се похвали, че получила предложение: "Приятели, какво мислите, да приема ли? Свързаха се с мен от едно издателство, искат да напиша книга с истории от тези десет години и половина работа по "Горещо". После намекнала, че идеята й допада, като качила снимка, на която демонстрирала (за изненада сигурно на мнозина), че обича да чете. Продуцентът на "Горещо" Боян Петков обаче контрира, че още преди няколко месеца било решено договорът на Райкова да не бъде актуализиран. Според него нямало шанс за водеща да бъде привлечена Николета Лозанова, която праваше аналогично светско предаване по ТВ7 – "Поверително от NL".

Летните заменки не подминават и bTV. В момента предаването "Лице в лице" е с лице назаем, тъй като Цветанка Ризова отсъства. За две седмици на мястото й е Веселина Петракиева, бивш кадър на радио "Дарик" и на "Нова тв". Липсата на титулярката веднага породи съмнения, че е последвала Димитър Цонев и Уляна Пръмова, които си тръгнаха от медията преди месеци и отидоха в БНТ да правят аналогично политическо предаване в същия часови слот. Пред медии Ризова обясни, че излязла в отпуск десет дни преди края на сезона, защото имала резервации и ангажименти, а заради политическите събития в страната се наложило предаването й да излезе по-късно във ваканция. Тя отрече да е поставяла каквито и да било условия пред шефовете си, като например увеличено времетраене на рубриката й.

Предсрочно започна синьото лято и за екипа на "Тази неделя" и неговата последна водеща Мариана Векилска по bTV. Причината – скромният рейтинг. Независимо от политическите страсти, то няма да върви до септември, когато пък Векилска пак ще седне като водещ на обедните новини. Колкото до самото предаване, съдбата му още не била ясна – можело от майчинство да се върне "оригиналната" водеща Лора Крумова, но имало и вероятност това да не се случи и да се привлече някой съвсем непознат кадър за най-голямата търговска телевизия у нас.

Като работодател бастион се очертава БНТ, която се радва на най-невзрачната миграция на кадрите си. Последно с обществената медия се раздели Марио Гавраилов – водещият на икономическите новини, и стана говорител на Комисията за защита на конкуренцията, твърдо убеден, че е време да смени професията.

Както се очертава, новият сезон ще е повече от интересен и напрегнат за телевизиите. Те и продуцентите ще имат по-голям избор от "лица назаем", ако ситуацията в ТВ7 не се стабилизира. Заплахата от нахлуващата конкуренция пък дано да вдигне малко професионалната летва. Иначе от лутането насам-натам на водещи и журналисти медиите не печелят. Даже по-скоро губят собствената си идентичност. Но и в този бизнес няма вечни приятелства, а вечни интереси. Особено за наемните лица пред камерата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст