ЕК предупреди България за КТБ

Migration Image

Европейската комисия предупреди БНБ и българското правителство, че твърде много закъсняват с осигуряването на достъпа до блокираните пари в КТБ, които са гарантирани по закон. В писмо на Комисията до министъра на финансите и подуправителя на БНБ,  се посочва, че Брюксел смята ситуацията за твърде тревожна, съобщи БНТ.

Ако не се предприемат мерки, вложителите могат да имат право да съдят България в Страсбург, а това да струва скъпо на държавата.

В писмото, изпратено до българските власти вчера, се казва още, че те изглежда са прехвърлили определените граници за изчакване преди да започне изплащането на гарантираните депозити. Европейската директива предвижда то да започне 20 дни след като компетентните органи установят, че съответната банка не може да изплаща депозити и няма изгледи да започне да го прави.

От своя страна преценката трябва да бъде направена най-много за пет работни дни, след като за първи път се прецени, че съответната банка не може да изплаща депозити.

Писмото е подписано от Джонатан Фол – генерален директор на Генерална дирекция „Вътрешен пазар и услуги”. В него пише още,че компетентните органи разполагат, преди да предприемат тези мерки, с известно време като буфер, което – според информацията на Европейската комисия, изглежда е надхвърлено.

В документа се припомня, че сроковете, определени в общностното законодателство, трябва да се спазват, защото то е с предимство пред националното. Пише също, че Европейската комисия може да предприеме мерки за осигуряване прилагането на правото на Европейския съюз. Според наблюдатели това означава, че Комисията може да започне наказателна процедура срещу София, ако се установи нарушаване на общите закони.

Джонатан Фол уверява България, че Европейската комисия е готова да окаже експертна помощ, ако страната има нужда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст