Българската армия се включи в спасителната операция в Мизия

Migration Image

В ранните часове на деня военнослужещи от Българската армия се включиха в спасителните действия в пострадалия от наводнението тази нощ гр. Мизия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Два вертолета „Кугър“ от авиобаза Крумово излетяха в 05.45 ч. тази сутрин за града, който беше залят от водите на придошлата река Скът. Екипажите, с ръководители полковник Николов и полковник Мирчев, изпълниха разузнавателни полети за установяване на мащаба на наводнението и нанесените щети и до 09:30 ч. извършиха евакуация на трима бедстващи. От борда на вертолетите се спуснати лодки и спасители, които превозиха 11 човека в безопасни райони. В готовност за оказване на помощ по указания на кризисния щаб е и трети вертолет от авиобазата в Крумово.

Сутринта към района на бедствието се отправиха и близо 70 военнослужещи със специализирана техника от военните формирования на Сухопътните войски в Белене и Плевен. Ръководители на модулите са подполковник Горанов и майор Василев.
Военнослужещите от модулните формирования оказват съдействие за евакуацията на пострадали жители на гр. Мизия.
Два медицински екипа от състава на Военномедицинска академия също ще окажат помощ на пострадалите хора в района, засегнат от наводнението тази нощ.
„Министерството на отбраната осигури хора и техника – всичко което е поискано от нас, в помощ на пострадалите в засегнатия район“, коментира министърът на отбраната Ангел Найденов. По думите му вертолетите ще останат базирани в засегнатия район за оказване на незабавна помощ при необходимост. Българската армия е в готовност да окаже помощ на населението и в други райони на страната, пострадали от проливните дъждове.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст