ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДАНС нагази болярската автомобилна инспекция

Шефът на автомобилната дирекция Петър Петров (вляво) вече е с обвинение като ръководител на организирана престъпна група за събиране на подкупи.

Агенти от Държавна агенция на “Национална сигурност”и полицаи от Областната дирекция на МВР във Велико Търново нахлуха в сряда (6 август) в централата на Регионална дирекция “Автомобилна администрация” (РДАА) в града на болярите. Операцията им е започнала около 15 ч., а минути по-късно от сградата е бил изведен шефът на структурата Петър Петров. Придружен от агентите, той се е качил на един от патрулните полицейски автомобили и е бил отведен в областната дирекция. Оттам отказаха да дадат повече информация за случая, но уточниха, че полицаите само са оказали съдействие на служителите от ДАНС и не са знаели каква е била целта на операцията.

По същото време в РДАА са се провеждали изпити за водачи. Два патрулни автомобила на полицията и микробус на криминалистичната лаборатория от дирекцията са останали пред сградата целия следобед. Отвътре са били изнесени няколко черни чувала, вероятно с документация.

В четвъртък ( 7август ) централата на ДАНС разпространи официално съобщение във връзка със случая. В него се уточнява, че в същия ден Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения срещу четирима служители от Регионална дирекция “Автомобилна администрация”-Велико Търново “за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение”. От информацията на агенцията става ясно, че операцията предния ден е ръководена от спецпрокуратурата.

Обвинения са повдигнати срещу директора на РДААПетър Петров – като ръководител на групата, срещу Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков – участници в групата и служители в същата дирекция.

В съобщението се посочва, че според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала поне от април 2014 година. “В процес на доказване е евентуалното й действие в значително по-продължителен период от време. Участниците са организирали събирането на подкупи по определена тарифа от автомобилни школи, пунктове за годишни технически прегледи, транспортни фирми, от контрола по пътищата” , твърдят от ДАНС. В рамките на досъдебното производство са извършени претърсвания и изземвания на парични средства и на други доказателства по делото в няколко града на територията на областите Велико Търново и Варна.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата участници в престъпната структура е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане всички те да бъдат “задържани под стража”, уточняват от агенцията.

Варненецът Петър Петров е оглавил местната структура на РДАА през октомври 2012 г. по време на мандата на ГЕРБ. В края на януари тази година за мястото му е обявен конкурс, който Петров е спечелил и повторно оглавява дирекцията. За поста той се пребори с Димитър Широков и Велко Велков, които не получиха достатъчно точки, за да бъдат допуснати до интервю.

Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация” се оказва редовен “клиент” на ДАНС. През август миналата година шефът на агенцията Валентин Божков бе арестуван от агенти и служители на Главна дирекция “Национална полиция” при съвместна акция за разбиването на корупционна схема. Заедно с него бяха арестувани още 12 служители на агенцията. Божков беше разпитан в БОРКОР, след което му бе повдигнато обвинение за неумишлена безстопанственост по чл.219, ал.1 от Наказателния кодекс и му бе наложена мярка за неотклонение “подписка”. Според държавното обвинение простъпката е осъществена в продължение на около една година – от 2012 до 2013 година. Обвинени бяха още петима души от агенцията. Прокуратурата тогава поясни, че в операцията са участвали съвместно Софийската градска прокуратура (СГП), Държавната агенция “Национална сигурност” и Главна дирекция “Национална полиция” на територията на София, Благоевград и Велико Търново. Случаят беше поверен на екип от следователи при Следствения отдел на СГП и на агенти от ДАНС, които продължиха разследването. Наблюдаващ прокурор по делото е Ана Малиганова.

След ареста Божков подаде оставка. Той пое ИААА през юли 2011 година. Назначението му бе съгласувано с премиера Бойко Борисов. Основните задачи, които Божков тогава трябваше да изпълни, бяха да вземе мерки за повишаване на ефективността на контролните функции на ИА “Автомобилна администрация”, да следи за стриктното спазване на изискванията на националното законодателство и на международните актове и да води диалог с браншовите организации.

 

 

Плевенският заместник-кмет Зелов отива на съд за подкуп

След по-малко от четири месеца разследване Софийската градска прокуратура (СГП) внесе тази седмица обвинителния акт срещу заместник-кмета на Плевен Алексей Зелов. От СГП съобщиха, че той е обвинен, че “в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение (заместник-кмет на Плевен с ресор “Финанси”), в края на април тази година е поискал и приел подкуп, за да изпълни свое служебно задължение за по-бързо изплащане на дължима от общината сума за извършени услуги. Престъплението е по чл.302, т.1, във връзка к чл.301 пр.1 и пр.2. от Наказателния кодекс, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 10 г., глоба до 20 000 лв. и лишаване от право да заема определена държавна или обществено длъжност, както и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност за срок до 3 г.”

Заместник-кметът беше арестуван на 22 април 2014 г. при специализирана операция на Държавна агенция “Национална сигурност” под ръководството на СГП. Задържането му бе извършено в сградата на община Плевен, в момент когато е получавал 4000 лв. подкуп. Парите са били предварително белязани.

Алексей Евгениевич Зелов е руски гражданин със статут на постоянно пребиваващ чужденец в България.От прокуратурата не съобщиха от кого заместник-кметът по финансите е взел парите, но непосредствено след задържането му се появи неофициална информация, че той е оказвал натиск върху местен бизнесмен. На Зелов е определена най-тежката мярка “задържане под стража”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст