ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Имунизирани срещу правосъдието

Migration Image

Цифром и словом 27 дни е срокът, в който “абонираните” за парламентарните банки депутати остават без имунитет и могат да станат клиенти на правосъдието, без да се минава през обичайните усложнения покрай гарантираната им от конституцията привилегия да се чувстват недосегаеми. Точно тези 27 дни от разпускането на стария парламент до регистрацията за новата предизборна кампания биха могли да се окажат жежки за двама народни избраници, които с почти пълна сигурност можем да кажем, че ще виждаме и в следващия парламент: Цветан Цветанов от ГЕРБ и Делян Пеевски от ДПС. Стига съдебната ваканция да не бе в разгара си.

Срещу Пеевски внесе сигнал “Протестна мрежа” и той вече отлежава в прокуратурата. По този сигнал засега нищо не се чува. Срещу Цветанов пък има съдебно дело за клевета, заведено от съдията Мирослава Тодорова. Както е известно, в интервю той намекна, че тя едва ли не е покровителствала мафията. Така бе сътворен направо световен прецедент съдия да съди вътрешен министър. Делото срещу Цветанов тръгна и той даже бе оправдан на първа инстанция. Впоследствие процесът беше спрян – заради осигурения му от конституцията имунитет на депутат. Но Тодорова явно не се шегува – миналата седмица, веднага след разпускането на парламента, тя поиска възобновяването му.

Малцина бяха наивниците, вярващи, че правосъдието ни ще се размърда, за да хване срока, в който имунитетът на Цветанов няма да пречи. Магистратите отдавна се разпуснаха в дълга и сластна ваканция, която ще се точи до септември. Каквото и да се случва в държавата, просто ще почака. Скептиците се оказаха прави – то беше възобновено и насрочено за разглеждане в Софийския окръжен съд, но чак за 29 септември.

Да напомним, че още на 3 септември, когато изтича срокът за регистрация на партийните листи, и Цветанов, и Пеевски отново ще имат имунитет. Ще го получат първо като кандидати за депутати, а после и като избрани в новия парламент. Структурите на ДПС в Пазарджик, които вече два пъти вкараха Пеевски в Народното събрание, го номинираха за нов, трети мандат. Цветанов също със сигурност ще е сред любимците на актива на ГЕРБ и ще бъде номиниран. А като се знае каква е дисциплината и в двете политически сили, няма причина да се съмняваме, че избирателите отново ще подкрепят категорично и двамата.

Важно е да уточним: не твърдим, че двамата бивши, а вероятно и бъдещи депутати са извършили престъпление, за което трябва да бъдат наказани – дали е така, решават други органи в държавата. Само че когато тези органи не работят, независимо дали заради имунитет, или просто поради липса на желание, може да не разберем виновни или невинни са били тези хора. И така, мандат след мандат ще докретаме до абсолютната давност за наказателно преследване и до онзи лаф за каката, дето се оженила.

Вярно е, че ако са налице данни за извършено престъпление от общ характер, имунитетът на всеки депутат може да бъде свален – това вече се е случвало с поне дузина народни избраници. А с някои дори по няколко пъти. Но по дела от частен характер, каквото е това на Мирослава Тодорова срещу Цветанов, съдът прие, че имунитетът продължава да го пази.

Пеевски също има допълнителна защита – магистратският имунитет, или по-скоро каквото остана от това понятие след многобройните му “стеснявания”. Пеевски влезе в съдебната система през 2005 г. и вече има зад гърба си 10 години магистратски стаж, въпреки разните съмнения и въпроси в публичното пространство.

По закон работното място на съдиите, прокурорите и следователите, които са избрани за депутати, се пази. И след разпускането на НС те могат да се върнат и да изпълняват тази си длъжност. Тези дни стана ясно, че още на 25 юли, докато Народното събрание все още си работеше, Пеевски е изпратил писмо до ВСС и в него е заявил, че няма желание да се връща на работа като следовател. Писмото обаче било прието “за сведение”. Защото законът дава на един бивш вече депутат 14-дневен срок от разпускането на парламента, в който той може да подаде заявление и да поиска да се върне: в случая – в съдебната система. Но предварителният отказ от това право нямал никаква стойност. Така че до 20 август, когато изтича този 14-дневен срок, Пеевски, изглежда, ще си остане с единия крак в съдебната, а с другия – в законодателната власт.

Впрочем също в рамките на изминалата седмица, в която ставаше дума за степените на имунизираност на различни хора срещу правосъдието, съдбата си направи още една странна шега: оказа се, че следователката Татяна Шарланджиева ще се връща на работното си място. А нейното име и тези на бившия шеф на следствието Ангел Александров, червения шаман Румен Овчаров и депутатката Корнелия Нинова и на Делян Пеевски бяха забъркани в шумен скандал през 2007 година. Тогава Александров накисна Овчаров, че го притискал, за да не разследва “Булгартабак”. Овчаров пък обвини Александров, че иска да печели покрай приватизацията на холдинга. Намесени бяха още Шарланджиева и бившата й колежка Корнелия Нинова, които пък разследвали афера, свързана с шефа на “Фронтиер” Красимир Гергов. Двете трябваше да обясняват дали са изнасяли следствени тайни. Пеевски пък беше обвинен, че е натискал шефа на “Булгартабак” да назначи определен човек за началник в една от цигарените фабрики.

Месеци наред из медиите се търкаляха сочни заглавия, Нинова и Пеевски се разделиха с постовете си, макар че после се върнаха във властта като депутати. Накрая всичко утихна и хората забравиха. Докато през май 2013 г. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение срещу Шарланджиева за престъпление срещу правосъдието. Заради това дело миналото лято тя беше отстранена от длъжност с решение на ВСС. Само дето от това обвинение нищо не излезе – преди няколко дни стана ясно, че то е било прекратено от наблюдаващия прокурор. И сега Шарланджиева чака да бъде върната обратно на работа. Най-вероятно това ще стане през септември, когато т.нар. правителство на съдебната власт се върне от заслужен отдих.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст