ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Правилата на папа Франциск

Migration Image

“Изключете си телевизора, успокойте се и престанете да налагате на останалите своя начин на мислене” – казва папа Франциск в твърде откровено интервю за аржентинското списание Viva, пред което споделя своите тайни за постигане на щастието. Оказа се, че те са десет. Един от съветите на понтифика звучи като италианска крилата фраза, която може да се преведе като “живей и остави другите да живеят”. Тъкмо с това пожелание започва топ-10 от тайните за щастлив живот на предстоятеля на католическата църква.

Според папа Франциск трябва да бъдем щедри и открити, когато общуваме с останалите хора. “Ако се затваряш в себе си, рискуваш да станеш егоцентрик. А застоялата вода започва да гние”, отбелязва понтификът.

Папата съветва винаги да действаме спокойно. Франциск, който някога е бил учител по литература, привежда за пример главния герой от романа на аржентинския писател Рикардо Гуиралдес “Дон Сегундо Сомбра”: Напредвай кротко като бавно течаща вода, която символизира способността да се движим плавно и смирено в живота. Папата признава тази добродетел за присъща на възрастните хора, които определя като “паметта на народа”.

Покрай всичко друго папата пожелава на съвременниците си “здравословна почивка”. “Потребителският начин на живот ни е донесъл само тревоги”, обяснява той. И предлага на родителите да намират повече време, за да играят с децата си, и да изключват телевизора, когато семейството седне да обядва. Той напомня още, че неделята е почивен ден и предупреждава трудещите се да не работят. “Неделята е ден за семейството”, казва понтификът.

Франциск призовава работодателите да не отказват достойна работа на младите служители. “С младите трябва да сме по-креативни. Ако младежите не получат възможност да работят, те ще започнат да употребяват наркотици. Достойнството се проявява във възможността да носиш хляб вкъщи .”

Папата призовава жителите на Земята да се грижат за живата природа. Той определя заплахите, на които сега е подложена околната среда, като “едно от най-сериозните предизвикателства пред нас”. “На всичко отгоре дори не си задаваме въпроса: дали безразборното и тиранично отношение към природата не ни води към самоубийство?”

Понтификът призовава хората да мислят позитивно. “Необходимостта да говорите лошо за някого свидетелства само за вашата ниска самооценка. Това означава: “Аз се чувствам незначителен и вместо да се стремя да израствам, се опитвам да принизя другите.” Бързо забравяй отрицателните неща – натрапчивите мисли за чуждите недостатъци не ни позволяват да градим собственото си самоуважение.

Друго важно послание към вярващите е да не се опитват да привличат всички подред към своята религия. Той призовава към уважение към чуждия мироглед. “Ние можем да вдъхновим другите. Но най-лошото, което може да направим, е да се опитваме да насаждаме на другите своята вяра.” По думите на Франциск подобни опити парализират всяко общуване: “Говоря с теб, само защото искам да те убедя”, е неправилен подход. Църквата расте, като привлича хората, а не като им натрапва своите убеждения.”

По думите на Франциск, човек, който иска да бъде щастлив, трябва да работи за мира: “Живеем във времена, когато се водят много войни. Длъжни сме да изкрещим нашия призив за мир. Понякога се създава впечатлението, че мирът не е активен, но това не е така. Мирът винаги е динамичен.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст