ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германия затяга правилата за имигрантите заради България и Румъния

Migration Image

Германското правителство планира да затегне правилата за имигрантите от страни членки на Европейския съюз, предаде "Ройтерс".

Кабинетът обяви, че предлага мерки за затягане на миграционните разпоредби за онези европейски граждани, които се възползват от щедрата германска социална система.

На пресконференция в Берлин германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че правителството предлага шестмесечен срок за пребиваване за европейските граждани, които стоят без работа в Германия.
 
Така само на онези, които докажат после, че имат перспектива да получат работа, ще бъде удължено разрешителното за пребиваване, посочва агенцията.
 
Де Мезиер отбеляза още, че на европейски граждани, за които се подозира, че са злоупотребили с германската социална система, може да се забрани повторно влизане в страната.
 
Той поясни, че според новото предложение, граждани от ЕС, които злоупотребяват с германската социална система, може да бъдат осъдени на до 3 години затвор или да бъдат глобени, ако бъдат признати за виновни за предоставяне на неверни или непълни информации за статута си на пребиваване в страната

Томас де Мезиер припомни, че някои германски градове са много затруднени от големия приток на бедни европейски граждани, по-специално от България и Румъния.
 
Предложението на правителството вероятно ще бъде одобрено от парламента и да влезе в сила от 2015 година.

Германия е магнит за европейските граждани заради силната си икономика, високите заплати и ниската безработица, припомня агенцията. Германската промишленост страда от недостиг на работна ръка, което прави страната още по-привлекателна.

Ограниченията на европейските пазари на труда, включително германския, за българи и румънци бяха вдигнати от началото на настоящата година. Броят на българите и румънците, пристигнали в Германия през януари се е увеличил рязко спрямо предишните години според изследване на Института за изследване на пазара на труда.

Около 430 хил. българи и румънци са регистрирани да живеят в Германия в края на февруари, което е около 5% от 7.7 милиона чужденци, живеещи в страната. Правителството на Ангела Меркел подчертава, че повечето румънци и българи идват в Германия законно, за да работят или учат, но някои твърдят, че са самонаети и получават допълнителни осигуровки или пък искат детски надбавки без да имат реален шанс да получат работа или пък без да имат намерение да си намерят работа.

Миналата година кметовете на 16 големи германски града, като Кьолн, Хановер и Дортмунд, отправиха съвместен призив за помощ при справянето с безработните имигранти от Източна Европа, много от които са от ромското малцинство.

Освен мерките за ограничаване на "социалния туризъм" правителството на Меркел ще предостави и 25 милиона евро за властите на градовете, в които има мигранти от ЕС. Тези пари ще бъдат използвани от властите за подпомагане на финансирането на настаняването или за покриване на разходите за отопление на новодошлите.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст