ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът и президентът на различни позиции по “Визия 2020” за НАТО

Migration Image

Служебният премиер проф. Георги Близнашки се е ядосал на военния министър Велизар Шаламанов заради проекта на позицията на страната ни за предстоящото заседание на НАТО в Уелс. Това стана ясно от думите на  министър-председателя след края на днешното заседание на кабинета, на което текстът е бил оттеглен.

Заради текстовете в документа, които пряко посочват Русия като заплаха за националната сигурност на България, от АБВ и "Атака" поискаха оставката на служебния министър на отбраната.

"Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" беше работен вариант, обясни Близнашки и допълни, че е разпоредил документът да бъде свален от сайта на Министерството на отбраната.

По думите му в момента се работи по официалната версия на документа, който трябва да бъде готов до понеделник. Тогава ще се проведе извънредно заседание на Съвета по сигурност, на което документът ще бъде обсъден наново.

Стана ясно още, че той е публикуван на сайта на ведомството, без да бъде съгласуван лично с премиера Георги Близнашки. "Предупредих, че текстове, несъгласувани с премиера, не могат да се публикуват", категоричен бе той.

Близнашки се зарече, че основните партии ще имат възможност да вземат отношение към съдържанието на визията.

По отношение на конфликта между Русия и Украйна премиерът призна, че не одобрява бруталните действия на моменти на руското ръководство. "Според мен и двете страни трябва да се въздържат от крайни действия, да се отива към успокояване на напрежението в този регион, който е толкова близо до нашите граници", каза още той.

По думите му все пак не може от една конфликтна ситуация да се правят дългосрочни изводи за националната сигурност на страната. Затова България трябва да поддържа по-балансирана позиция по този конфликт, подчерта Близнашки.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев категорично защити решението на военния министър Шаламанов да публикува работния вариант на "Визия 2020". Той обяви, че българските позиции съвпадат с официалното мнение на НАТО, изразявано от генералния му секретар.

"Съветвам българските политици внимателно да прочетат какво е казал генералният секретар на НАТО. Категорично заявявам, че неговите официални оценки не се различават от това, което българските експерти са написали", коментира държавният глава.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст