ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК: Избирателите са почти 7 милиона

Migration Image

Предварителните избирателни списъци за изборите на 5 октомври съдържат 6 931 855 избиратели, заяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той подчерта, че числото е такова, защото много българи, които живеят в чужбина, имат постоянен адрес в България. Другият говорител на ЦИК Александър Андреев допълни, че през 2013 г. при изборите за народни представители окончателните избирателните списъци са били от 6 919 260 души, а през изборите за Европейския парламент тази година броят им е бил 6 543 423 души.

Работим отлично със служебното правителство, координацията се осъществява на всички равнища, не само с премиера, който отговаря з а изборите, но и с останалите министерства, които са включени в изборната подготовка, информира Андреев. Той обясни, че секциите за провеждане на експериментално машинно гласуване ще бъдат 300 в 5 изборни райони.

До момента пък три неправителствени организации (НПО) са искали регистрация за наблюдатели, като до сега общият брой на наблюдателите, които са регистрирани от НПО е 91.

На 2 септември изтича срокът, до когато могат да бъдат регистрирани кандидатските листи и независимите кандидати.

Третият говорител на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че ЦИК е определила изпълнителите, които ще изработят клиповете и печатните материали –

"Мейл бокс ООД"е изпълнителят за печатните материали, а "Междинна станция ООД" ще отговаря за клиповете.

Фирмите са били избрани по процедура по Закона за обществените поръчки.

Нейкова подчерта, че в правомощията на ЦИК се съдържа изготвянето на анализ за проведените избори и възможност за предложение до законодателя за промени в Изборния кодекс. След изборите за народни представители на 5 октомври ЦИК ще направи този анализ и заедно с изборите за ЕП ще обсъди и направи общо предложение за промени в законодателството, ако анализът налага да има такива, обобщи тя.

Във връзка с регистрацията на партиите и коалициите от ЦИК припомниха, че беше заличена регистрацията на една партия и не беше допусната регистрацията на друга, а именно – "Другата България" и БКП. По отношение на "Другата България" беше подадена жалба и ВАС се произнесе и потвърди решението ни, решението за БКП също беше потвърдено, добави Александър Андреев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст