ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дянков дава “ценни” съвети за руската икономика

Migration Image

"Правила на играта предлага Симеон Дянков, ректор на Руската икономическа школа" гласи заглавието на анализа на бившия ни финансов министър, публикуван в руския в. "Коммерсант".

Руската и европейските икономики имат едно неоспоримо общо нещо – те не нарастват, започва Дянков. По данни на МВФ брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия ще нарасне тази година с нищожните 0,2% и едва с 1 на сто през 2015 година. За еврозоната прогнозата на МВФ е за растеж с 1% през тази и с 1,5% през следващата година.

„Но прогнозата бе публикувана преди появата на неутешителните за еврозоната показатели от второто тримесечие: общият растеж бе незначителен, а във Франция, Германия и Италия бяха фиксирани липсата му или отрицателен растеж", допълва Дянков.

По думите му липсата на икономически растеж не е ново явление:

„В Русия забавянето е в сила от 2012 година, а миналата година икономиката й нарасна една с 1,3 на сто. Еврозоната преживя няколко години без растеж, а през 2012 и 2013 г. той бе отрицателен – съответно минус 0,7% и минус 0,4 на сто. И Русия, и Европа страдат от дългосрочни проблеми – демографски спад и нарастващ разрив в стойността на технологиите и енергията в сравнение със САЩ и азиатските региони. Санкциите, които Евросоюзът и Русия си наложиха един на друг, само влошават обстановката".

Доколко тежки ще бъдат последиците от взаимните шокове, тепърва предстои да се изчисли, смята бившият финансов министър на България.

Но първите оценки вече са дадени. Бившият руски финансов министър Алексей Кудрин прогнозира възможните загуби за руската икономика в размер на 50 млрд. евро годишно (оценката включва последиците от санкциите не само на Европа, но и на САЩ). По данни на Евростат забраненият за износ в Русия обем на хранителни продукти, варира от 5.6 млрд. до 6.8 млрд. евро. Този експорт представлява едва 5% от общия износ на страните от еврозоната за Русия и на пръв поглед загубите не би трябвало да са големи. Но някои икономики ще пострадат повече от другите. Италия например миналата година е изнесла за Русия стоки за 12.7 млрд. евро, а Франция – за 10 млрд. евро. Холандия оцени преките щети от загубите на руския пазар в размер на 200 млн. евро, още 300 млн. косвени загуби годишно ще донесе реекспортът на холандски продукти през балтийските страни. Румъния може да загуби около 40 млн. евро. Съюзът на селскостопанските производители в България оцени своите загуби на 14 млн. евро.

„Най-големият проблем обаче е нарасналата неопределеност за инвеститорите и ударът срещу доверието на деловите среди. Европейските инвеститори имат много проекти в Русия, сега те са застрашени от забавяне и дори от отмяна. Руските инвеститори също бяха активни на европейските пазари, сега обаче на тях ще се гледа с повишена подозрителност. Мнозина видни руски политици говорят за възможни предимства, които дават санкциите за икономиката на страната. Например министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев в наскоро публикувана статия пише: "С въвеждането на ответни санкции за ограничаване на вноса ние получихме уникална възможност да развиваме най-важните отрасли, такива като селското стопанство и переработката на хранителните продукти", допълва Дянков.

Според него е общоизвестно, че автаркията с нейните бариери за търговията никога не помагат на икономиката:

„Тя само уврежда структурата и това особено болезнено удря потребителите. Още по-зле ще се отразят грешките с времевите рамки при реализирането на инвестиционните проекти. Местните производители могат да инвестират в своите мощности, без да се съобразяват с реалността".

Какво може да помогне в тази ситуация, пита Дянков.

„Според мен руските делови среди трябва да започнат едно наистина честно обсъждане на реалните последици от взаимните санкции. Има несложни и работещи методики за изчисляване на загубите, които дават реална картина за заплахите по сектори и по време. Те позволяват да се отчетат не само търговските загуби, но и примерно щетите от съкращаването на работните места в националните икономики. Може точно и достоверно да се покаже как санкциите ощетяват и двете страни, кой наистина поема бремето на разходите. С такива оценки в ръцете си руските бизнес асоциации биха могли да започнат диалог със своите европейски партньори. Много ръководители на европейския бизнес активно се изказваха срещу отрицателните последици на санкциите за икономиката".

Техните колеги от Русия сега са извън публичното обсъждане на проблема. Но когато доказателствата за загубите от санкциите бъдат потвърдени както от руския, така и от европейския бизнес, те ще могат да предприемат съвместно обсъждане с политиците от своите страни относно това какво да се прави.

В противен случай икономическите ползи от двустранната търговия ще останат на заден план, а политическото позиране окончателно ще стъпче здравия разум. Това ще направи още по-сложна задачата на политиците в търсене на компромис. Това не трябва да се случи: за да бъде намерен изход от положението, е необходима в пълния смисъл на думата съвместна работа", заключава Дянков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст