ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кредитирането замръзва

Migration Image

Летните трусове на банковия пазар се отразиха както на апетитите на неголемия брой платежоспособни клиенти да вземат заеми, така и на банките да ги отпускат. Кредитирането за граждани и фирми буквално е замръзнало. Корпоративните заеми както през юни, така и през юли са около 39.44 млрд. лв., като няма и намек за увеличението им, независимо че банките предлагат на платежоспособните компании заеми при 4-5% лихва. По-неприятното е, че наблюдаваната от повече от година тенденция за намаляване на лихвените равнища през юли бе преустановена, поне що се отнася до левовите заеми. През юли отчетеният от БНБ среден размер на лихвите по кредитите за търговските дружества в национална валута се е увеличил от 5.77 на 6.14% годишно. Това би могло да обясни лекия спад на левовите фирмени заеми от 11.62 млрд. лв. на 11.57 млрд. лева.

Застоят при корпоративното кредитиране в евро обаче не може да свърже с цената му, защото средната лихва по тези заеми за юли е намаляла от 8.86% на 5.17% годишно. Според някои експерти банките предпочитат да отпускат заеми в евро, защото по-голямата част от привлечените им средства са в европейска валута. И по тази причина предлагат по добри лихвени условия по тези кредити. Но дори и те не могат да накарат добрите клиенти да преодолеят притесненията си от несигурната икономическа и финансова среда и липсата на ясни перспективи за бизнес развитие. Съдете сами – политическа неизвестност, спрени или затруднени плащания по еврофондовете, финансова несигурност, всичко това няма как да вдъхва оптимизъм на бизнеса.

Прекъсната е и тенденцията за спад на лихвите по левовите потребителски заеми. Там отчетената от БНБ средна лихва за юли е около 11.26% почти същата, каквато е била през юни. Годишният процент на разходите (освен лихвата в него се отчитат таксите и комисионите) по тези заеми също се върти около 12.40-12.43% годишно. При потребителските заеми в евро има увеличение както на лихвите, така и на годишния процент на разходите.

Лек спад на лихвите и на ГПР има единствено при жилищните кредити. При тях обаче няма никакъв месечен ръст, независимо от големите усилия на кредитните институции да лансират този вид финансиране сред платежоспособните граждани и да ги привлекат да се ангажират с покупката на нов имот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст