ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стари муцуни се върнаха в ДКЕВР

Евгения Харитонова отново ще е енергиен комисар.

“Освежаването” на състава на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вече е факт. С решение на служебния кабинет от сряда (3 септември) бяха освободени досегашният председател на комисията Боян Боев и заместниците му Лиляна Младенова и Еленко Божков. Смяната на Боян Боев е повече от логична. Още при назначаването му в края на миналата година “БАНКЕРЪ” написа: “Изборът на Боев определено не е удачен. Той е само на 34 години, а опитът му преди енергийния шампион се изчерпва с позициите финансов директор на държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” и … шеф на футболен клуб “Берое”. За квалификация в областта на ценовото регулиране и дума не може да става. Определено това е поредният бушон в ДКЕВР, който ще “отгърми” през 2014 година”. Прогнозата ни, както се вижда, се сбъдна.

Оставките на Боев, на Младенова и на Божков бяха поискани от Васил Щонов през миналата седмица заради политически изказвания и конфликт на интереси. Първоначално и тримата отказваха да си тръгнат, но след разговор с министъра на икономиката и енергетиката Боев и Младенова се съгласиха сами да напуснат, но Еленко Божков отказа. Именно по тази причина, за да бъде освободен, бе използвана единствената останала законова вратичка – конфликт на интереси.

“Ще си търся правата по всички линии, защото не мога да не защитя професионалното си достойнство и човешката си чест. Унижават ме и няма как да се оставя в тази ситуация. Отстранен бях като футболен треньор – обикновено те научават от пресата, че са уволнени. Причината за отстраняването ми е конфликт на интереси заради участие в неправителствена организация. Аз бях член на управителния съвет на Българската федерация по парапланеризъм, защото съм парапланерист. Но подадох молба за излизане от управителния съвет още през юни 2013 година”, заяви публично Божков.

“Това е груб опит за вмешателство и намеса на корпоративни интереси чрез измекярското правителство на Георги Близнашки в работата на независим регулаторен орган”, добави Божков. Според него целта на промените в ДКЕВР е да се направи опит за “реализация на лобистки интереси”, което щяло да бъде в ущърб на обществото и на държавата. “Целта е цената на тока да се покачи, говорим за корпоративни интереси. От това ще пострадат обикновените хора, и то жестоко”, категоричен бе Еленко Божков.

На мястото на освободените членове на ДКЕВР идват добре познати лица. Председател на регулаторния орган ще е Светла Тодорова. Тя е завършила УНСС и има 35-годишен професионален опит в енергийния сектор, а над 15 години е работила и в областта на регулирането. Тодорова вече бе член на енергийния регулатор в периода 2001-2006 г., а преди това бе началник на отдел и директор в регулатора. Последно е била консултант по проект на Европейската комисия в областта на регулирането на електроенергийния пазар в Украйна.

Още по-добре познато на широката публика е другото ново попълнение на ДКЕВР. Това е Евгения Харитонова, която бе заместник-министър на енергетиката в кабинета на ГЕРБ, а впоследствие и председател на ДКЕВР за няколко месеца. Всички специалисти в бранша са единодушни, че назначението на Харитонова е съвсем на място. Тя е електроинженер, завършила е висше образование в Техническия университет в София, има и редица специализации у нас и в чужбина.

Целият й трудов стаж е в областта на енергетиката – започнала е в “Техенерго”, а впоследствие работи в НЕК и в Електроенергийния системен оператор. Участвала е в редица научни проекти, свързани с развитието на електроенергийната система на България, както и при въвеждането в експлоатация на енергийни блокове в редица електрически централи. Много ценен е и опитът й при управлението на проектите по заеми от международни финансови институции – Световна банка, Европейска инвестиционна банка, програма ФАР.

Харитонова е един от създателите на ДКЕВР през 1999 година. Наблюдава и отговаря за дейността на комисията в областта на електроенергетиката. Една от основните й задачи там бе определянето на условията за присъединяване на производители и потребители към електропреносната мрежа.

Последният нов член на регулатора Костадинка Тодорова също е добре позната в енергийните среди. Тя работи в Министерството на икономиката и енергетиката от 2002 до 2010 г., където е заемала длъжността директор на дирекциите “Енергийна стратегия, икономически анализи и прогнози” и “Енергийна ефективност и опазване на околната среда”. Година след идването на власт на кабинета на ГЕРБ тя напуска и става председател на Българската асоциация за устойчиво развитие. Участвала е в разработването на редица стратегии и законодателни актове в енергийната сфера. Доскоро бе главен експертен сътрудник в Комисията по енергетика в Народното събрание.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст