ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Едва 10 партии сключиха договор за честни избори

Migration Image

Едва 10 партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, "Движение 21", "Зелените", "Десните", "Българска социалдемокрация", Реформаторският блок, АБВ и НДСВ сключиха обществен договор за провеждането на свободни, честни и демократични избори с Асоциацията "Прозрачност без граници". На предстоящия вот ще участват общо 22 партии и 7 коалиции.

Документът е разработен от асоциацията, която ще осъществи независимо гражданско наблюдение на предстоящите избори на 5 октомври. Тя ще работи съвместно с неправителствени организации, обединени в Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес.

Целта на договора е да ангажира политическите партии не само с краткосрочни действия за ограничаване на нередностите в изборния процес, но и с дългосрочни мерки за противодействие на политическата корупция.

В договора е записано, че политическите формации се ангажират да не регистрират партийни членове, симпатизанти или "платени гласоподаватели" като наблюдатели от името на граждански организации, да предприемат решителни действия срещу купуването на гласове и контролирания вот и да осигурят по-висока прозрачност при финансирането на предизборната кампания.

Формациите, които влязат в Народното събрание, се ангажират да приемат законодателни промени за ограничаване на злоупотребите с избирателните права на гражданите и другите съществени нарушения в изборния процес.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст