ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руският парламент получи пакет закони по деофшоризация на икономиката

Migration Image

Членовете на горната камара на руския парламент – Съвета на Федерацията, начело с председателя на камарата Валентина Матвиенко, са подготовили и са изпратили в долната камара – Държавната дума, пакет законопроекти за ускорена деофшоризация на руската икономика, съобщава ИТАР-ТАСС като се позовава на прес-службата на руския Сенат. Ако проектомерките бъдат приети, бягството от плащане на дължими данъци чрез финтове с офшорни схеми, ще се наказва със затвор до 6 години и те най-вероятно ще станат практически невъзможни.

Както подчертава един от авторите на този пакет проектозакони – председателят на Комитета по бюджета и финансовите пазари на Съвета на федарацията Сергей Рябухин: “Въпросът за деофшоризацията на руската икономика има стратегическо значение и без него не може да се осигури икономически суверенитет на страната”. Сергей Рябов е отбелязъл, че тази идея е и възлов елемент от Годишното послание на руския президент Владимир Путин до Федералното Събрание от 12 декември 2013 г. Предлаганите законопроекти са били разработени съвместно с федералните органи на властта и с експертното съобщество.

Сенаторите предлагат Внешекономбанк, която изпълнява функциите на корпорация за развитие, да не разрешава занапред бюджетни кредити на фирми и техни клонове и офиси в Русия, които не са резиденти в руската икономика. Освен това се правят и промени в Закона за обществените поръчки, според които не се допуска покупка с бюджетни средства на продукция от компании, които не се намират под руска юрисдикция.

“В Счетоводния кодекс ще бъдат направени промени, налагащи пълно разкриване на информация за физически и юридически лица, контролиращи фирмите-нерезиденти в Русия и участващи в бюджетния процес, подчертал Рябухин и допълнил – че всяка година се осъществяват държавни и общински покупки чрез обществени поръчки и търгове за над 7 трлн . рубли.

От своя страна Бюджетният кодекс ще ограничи кръга от юридически лица, които получават държавни или общински гаранции. Занапред такива ще могат да ползват само фирми – руски резиденти“, допълнил още сенаторът.

В руския Наказателен кодекс ще бъдат допълнени и текстовете, инкриминиращи укриването на доходи и неплащането на данъци чрез офшорни финтове (като член 199 от руския УК) с ред нови квалифициращи признаци –  използване на офшорни схеми, трансфертно ценообразоване и основаване на фирми-еднодневки.

За консумирането на подобни състави се предвиждат и сурови наказания – глоба от 200 до 500 хил. рубли, принудителен труд до 5 години или затвор до 6 години с последващо лишаване от право да се заемат определени длъжности за срок до 3 години.

Руските сенатори се надяват Държавната дума да приеме тези закони възможно най-скоро за да могат те да влязат в сила още от 1 януари 2015 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст