ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БНБ обявява състоянието на КТБ на 21 септември

Migration Image

Управителят на БНБ Иван Искров е поел ангажимент към главния прокурор Сотир Цацаров да обяви на 21 септември в доклад какво е състоянието на Корпоративна търговска банка, която беше поставена под специален надзор на 20 юни. Това съобщи пред журналисти председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев, който участва в срещата с главния прокурор за състоянието на банката.

Срокът за внасяне на предложение за удължаване на специалния надзор изтича утре.

Идеята за срещата е била на бизнеса и е провокирана от изказванията на главния прокурор за спасяването на банката, допълни Дончев.

Мнението на участниците в разговорите при Цацаров е, че КТБ трябва да бъде спасена и да бъде направено всичко възможно тя да отвори врати.

Според председателя на БСК обаче с всеки следващ ден оздравяването на КТБ без вкарването на публични финанси става все по-невъзможно. "Но ако ситуацията продължи както е сега, след известно време тя няма да може да бъде спасена и с публични средства", допълни той.

Дончев потвърди, че обвинител номер едно е имал сутринта среща с финансовия министър Румен Порожанов и с гуверньора на БНБ.

Според председателят на БСК не е нормално главният прокурор да влиза в ролята на медиатор и да събира различни становища и компетентни мнения.

Дончев увери, че при главния прокурор днес са били хора, които нямат личен интерес от бъдещето на КТБ. Това означава, че те нямат депозити или кредити там. Това обаче не важи за членовете на неговата организация, чийто бизнес силно е пострадал от затварянето на банката.

Затова от БСК очакват до началото на следващата седмица да разговарят с членовете на Управителния съвет на БНБ и преди всичко с гуверньора Иван Искров.

В срещата при главния прокурор са участвали още бившият министър на културата Вежди Рашидов от ГЕРБ, финансистите Красимир Ангарски и Емил Хърсев, както и президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст