ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Близнашки притеснен, че ситуацията с КТБ ще повлече и други банки

Migration Image

"Банковата система е стабилна, но трябва да се намери решение на ситуацията с Корпоративна търговска банка, защото това може да има отражение на други банки", предупреди служебният премиер Георги Близнашки след днешното заседание на кабинета. Според него ако сега държавата допусне грешка по отношение на КТБ, може да има много тежки последици. "Освен хилядите хора, които имат депозити в банката, там парите си държи и отбранителната промишелност, както и много общини", допълни той.

Близнашки призова мажоритарния собственик на поставената под специален надзор банка Цветан Василев, който по думите на адвоката му е в Белград, да се върне в България и да съдейства на правосъдието за изясняването на ситуацията с банката, където самият той е вложил много средства. "Ако искаме да ускорим нещата в тази сфера, той е ключовата фигура. България е правова държава и всеки трябва да поеме своята отговорност", изтъкна още премиерът.

"Много ми се ще да опитаме да стабилизираме КТБ и в този смисъл цялата банкова сфера", коментира още той. Близнашки обясни, че мярката за неотклонение, която беше обявена за Василев, е в зависимост от характера на обвиненията, които по думите на премиера са доста тежки.

Относно заявката на адвоката на Василев Константин Симеонов, че ще обжалва мярката, служебният премиер коментира, че явно вече имаме и български принос – обжалване на мярката, без да е влязла в сила.

По отношение на идеята за частичен достъп до депозитите и влоговете в КТБ, финансовият министър Румен Порожанов обясни, че БНБ има своите притеснения от гледна точка на юридическите аргументи за това решение.

"Със сумата до 1000 лева депозанти и вложители в КТБ са над 180 хиляди човека, част от тях може би са зависими от тези средства – пенсионери и хора с ниски доходи, които така биха занулили сметките си в банката", добави той.

Порожанов не пожела да разкрие какви мерки за оздравяването на Корпоративна банка са били обсъдени на вчерашните срещи при главния прокурор Сотир Цацаров. Разговорите са били с "информативен характер", така че главният прокурор да се запознае с действията на БНБ по казуса, както и с притесненията на работодателите и синдикатите за последствията от затварянето на банката.

"Съвсем скоро ще бъдат представени планове за оздравяване на КТБ", посочи Порожанов. Те ще бъдат разгледани и оценени от финансовото министерство и кабинета, но крайната дума за тях все пак има Централната банка. Предстои да стане ясно дали се налага подкрепа на държавата от гледна точка на предоставяне на ликвидност на банката.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст