ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК е готова да обсъди с Русия строежа на “Южен поток”

Migration Image

Европейската комисия обяви, че е готова да обсъди с Русия изграждането на газопровода "Южен поток" във всеки един момент, включително и на предстоящата в края на седмицата тристранна среща между представители на Брюксел, Киев и Москва, съобщи БНР.

ропейската комисия обяви, че е готова да обсъжда с Русия проекта "Южен поток" във всеки момент, включително и на предстоящата в края на седмицата тристранна среща между представители на Брюксел, Киев и Москва, съобщи БНР.

Тристранната среща в петък в Берлин ще бъде посветена главно на търсене на решение на газовия спор между Русия и Украйна, уточни говорителката на комисар Гюнтер Йотингер – Марлене Холцнер, но добави, че ако руската страна постави въпроса за "Южен поток", няма проблем той също да бъде обсъден.

Винаги сме били отворени за дискусии за "Южен поток" и по въпроса дали инициаторите ще поискат за него изключение от европейското законодателство – ако това стане, ние ще разгледаме това искане, заяви Холцнер.

Що се отнася до информациите, че Еврокомисията е прекратила разследването срещу "Газпром", днес те бяха опровергани с уточнението, че са прекратени само разговорите с Русия за постигане на споразумение.

Тези разговори, които са част от процедурата в подобни случаи, не са дали резултат, затова са били преустановени, но самото разследване продължава. То започна преди две години заради съмнения, че руският газов гигант затруднява конкуренцията, пречи на разнообразяването на доставките, сегментира пазара и формира несправедливо цените в Централна и Източна Европа. Общо 8 страни, сред които и България, са обект на проверките от страна на Еврокомисията.

Срещата на 26 септември в Берлин ще бъде посветена главно на търсене на решение на газовия спор между Русия и Украйна, уточни говорителката на комисар Гюнтер Йотингер – Марлене Холцнер. От думите й стана ясно, че ако руската страна постави въпроса за "Южен поток", няма проблем той също да бъде обсъден.

Холцнер уточни, че ЕК винаги е била отворена за дискусии за проекта и по въпроса дали инициаторите ще поискат за него изключение от европейското законодателство. "Ако това се случи, ние ще разгледаме това искане", допълни тя. 

Стана ясно още, че комисията не е прекратила разследването срещу "Газпром". Прекратени са само разговорите с Русия за постигане на споразумение.

Причината е, че разговорите не са дали резултат, затова са били преустановени, посочи още Холцнер. То започна преди две години заради съмнения, че руският газов гигант затруднява конкуренцията, пречи на разнообразяването на доставките и формира несправедливо цените в Централна и Източна Европа. Общо осем страни, сред които и България, са обект на проверките от страна на Еврокомисията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст