Борисов намигва на ДПС

Migration Image

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е готов да преговаря за формиране на голяма коалиция след парламентарни избори на 5 октомври с други партии, за да гарантира политическата стабилност у нас. Това посочва той в интервю пред агенция "Ройтерс".

Дясноцентристкият лидер на ГЕРБ признава пред изданието, че е отворен за разговори с други партии, включително и с тази на социалистите.

"Ти да видиш!", както се казва. Човек би си помисли, че Борисов най-сетне е получил просветление за държавническо мислене. Но колко дълготрайно ще бъде то – може само да гадаем. Вече на всички стана ясно, че Борисов се буди с една мисъл, по обед вече е на противоположно мнение, а в края на деня – кой знае какво ще му хрумне.  

Със сигурност обаче това изказване отправя многозначно послание към няколко политически формации. От една страна към Реформаторския блок, на който Борисов едва ли не казва: "Аз правителство мога да съставя и с друг". И от друга, се опитва да смекчи отношението на блока към него, което в последно време е по-остро, отколкото на лидера на ГЕРБ му се иска.

Подобно гръмко изказване пред медия като "Ройтерс" също така показва, че Борисов, се стреми да се учи от силните политици в Европа. Такъв несъмнено е германският канцлер Ангела Меркел, която постави на преден план националните интереси и състави широка коалиция в края на миналата година.

Неотдавна самият Борисов се похвали, че Меркел му била казала на четири очи: "Спечели си изборите, ела тогава при мен, и ще ви помогна". Кой знае, сигурно оттогава идеята за широка коалиция между леви и десни у нас се върти в главата на лидера на ГЕРБ.

Изказването му може да бъде разтълкувано като "намигване" и към ДПС. Ако се вярва на нагласите на избирателите, представени наскоро от социологическите агенции, броят на депутатите на ГЕРБ и ДПС в следващия парламент ще бъде достатъчен за създаване на устойчива коалиция. С което ще се гарантира непоклатим следващ кабинет. Но Борисов едва ли би допуснал да се коалира точно с партията, която консумираше огромна власт, в предходното правителство с мандатоносител БСП.
Още повече, че със сигурност би отблъснал гласоподавателите, които не биха искали да пуснат бюлетина за една партия, а да получат към нея бонус – друга, и то не коя да е!

Пред "Ройтерс" Борисов също споделя, че правителство на малцинството е рисково за страната, когато е необходима стабилност. Той допълва, че на фона на най-тежката в страната криза от 90-те г. насам, управителят на БНБ Иван Искров трябва да подаде оставка в деня след изборите.

Лидерът на ГЕРБ, който според "Ройтерс" е най-вероятният победил на предстоящите избори, смята, че е твърде рано да се решава дали КТБ да бъде спасена или обявена в несъстоятелност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст